Anläggning av skogsträdgård

Då var nästa etapp avklarad av skogsträdgården på baksidan. Totalt har ca 15-20 träd tagits ned, ett par nära huset rök redan förra vintern och några tog vi ned i höstas. Men resten har fällts nu under våren, de allra sista förra veckan. På andra bilden (från januari 2021) här nedan är alla träd kvar och även den lilla lekstugan som vi senare rev syns.

När jag i våras stod och flisade grenar kunde jag inte låta bli att bygga en liten bädd trots att jag visste att vi skulle köra grävmaskin här senare under våren. Jag sådde ett gäng frön från vintersquash som jag sparat och ett par plantor kom faktiskt upp fast det inte finns någon jord under och jag inte vattnat, att de också lyckades klara sig genom hela förra veckans arbete är ett mirakel!

Det var otroligt lyxigt att få hit en grävmaskin. Den fossila energin som investerades i det här arbetet var så värt. Att flytta stockar, stenar, dra upp rötter, gräva och platta till, samt stoppa ner stolpar till viltstängslet hade nästan inte gått med bara muskelkraft, inte på en vecka i alla fall. Dessutom blev jag sjuk och satt med feber och tittade på de sista dagarna, så då fanns det inte mycket kraft i mig. Jag är otroligt tacksam att det finns maskiner ibland, även om jag brukar säga att jag vill ha en trädgård som jag ska kunna sköta med en grep, så hade det här anläggningsarbetet inte blivit så bra om jag hade gjort det själv.

Nu återstår att få till två grindar, fixa iordning den nygrävda dammen, för regnvatten från taket, kapa upp all ved, samt plantera träd och buskar och planera för nästa års odlingar. Bara roligt arbete alltså!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *