Sen vi fick barn har jag bakat allt bröd själv.
Jag funderade lite på varför jag inte skriver så mycket om det.
Men det är nog mest för att det inte är ett projekt längre utan rutin, något jag gör med vänsterhanden medans jag håller på med annat.
Jag bakar alltid med mer eller mindre surdeg om det inte är akut och jag inte har surdeg i kylen.
Det var länge sen jag följde något recept.
Men i brödbakarbegynnelsen testade jag ganska många. Det är så man lär sig och sen tar man det bästa från allt.
Jag ska försöka lägga in mina gamla favoritbrödrecept framöver.
Vill bara visa det här underbara surdegsbrödet som jag svängde ihop för några dagar sen.
Bakat i lergryta helt utan vanlig industrijäst.
På kvällen blandade jag surdeg på råg med lite mer rågmjöl, lite grahamsmjöl och vetemjöl, och en nypa salt med ljummet vatten till en härlig tjock smet.
Det fick stå till morgonen.
Lergrytan måste ligga i blöt ett tag. Sen smordes den och smeten hälldes ner. In i kall ugn som sattes på 200 grader och sen fick den stå så i 1½timme.
Jag tycker det blir syrligt och gott, men jag får väl fråga brorsan vad han tyckte som utomstående.
(Ni förstår ju också varför jag inte skriver så mycket om bak, det är ju inte så tydligt mitt ”recept”… )
Åh vad härligt det ser ut! Bättre med något slags recept än inga, tycker inte alls mina bröd blir bra :/
@Marina:
Hon är fotograf du vet. Allt hon lagar och sen fotar ser super gott ut 😛
Hehe det ser ut som sånna där bilder på McDonalds… Det ser väldigt gott ut på bilden men när man får den i handen ser det inte alls lika dant ut…
Missförstå mig inte… Jag menar inte att ditt bröd inte skulle vara gått eller så. Jag bara menar att ifall jag skulle testa att baka samma sak skulle det nog inte se så där gott ut 🙂
Ja, Kristoffer vad menar du egentligen…?
Försöker du säga lite fint att det inte smakade? 😉
Och jag skulle föresten gärna vilja smaka ditt nybakta bröd Krisfoffer, ja ditt med Marina, men det tror jag mer på… 🙂
Hah 😀 är det lätt att få ut brödet ur lergrytan?
det är lätt att få ut brödet om man smörjer grytan ordentligt innan med smör, annars får man slå sönder den,,, och det är ju synd.
Trots att surdegsbröd inte är någon favorit så tycker jag ändå om det… Igentligen menar jag bara att du fotar väldigt fina bilder 🙂