I år har jag lyckats syra en hel del grönsaker. Jag har gjort blandade burkar med blomkål och lök som vi har börjat äta nu, de gjordes i ordning för ca en månad sen. Har även gjort 5-liters hinkar med fänkål. bondbönor, morot, kokta brytbönor, vitlök, dill, brytärt mm. De är inte klara än. Det har också blivit två 4-liters burkar med syrad rödkål.
Kål gör jag så här.
Övriga grönsaker packar jag tätt i ett kärl och häller över kokt avsvalnat vatten med 1-2 viktprocent salt utlöst i. Ibland har jag i svarta vinbärsblad för att få till lite extra mjölksyrabakterier. Försöker trycka ner med grönsakerna med något, tex ett glas så de täcks av vattnet och inte flyter upp. Kärlen får stå varmt några dagar och sen i kylen minst två månader.
Jag får verkligen inte plats i kylen med alla burkar och hinkar så i år har jag tänkt förvara dem i min källare i boden där det ska vara frostfritt men nu är det hela 12 grader där. I vinter blir det förstås kallare. Jag hoppas det går bra.
Øj, hvor ser det godt ud 🙂 Hvilken høst du har og sikke fine sager du får ud af den.
Har lige ”fundet” dig og glæder mig til at følge med her inde 🙂
Hej Miri!
Vad rolig att du hittat hit. Välkommen!