deotest

Vanliga deodoranter innehåller oftast aluminiumklorid som är cancerframkallande och misstänks kunna orsaka alzeimer. Tillräckliga anledningar för att försöka undvika det ämnet tycker jag.
Jag har även fått det påpekat (tyvärr efter alla mina år med amning) att om man rollar på deo med konstiga parfymer i armhålan tar det inte lång tid förräns de ämnena och smakerna kommer ut i bröstmjölken, det är ju inte lång väg däremellan…

Dessutom kan deodoranter och andra kosmetiska produkter innehålla en massa annan skit som varken är bra för miljön eller vår kropp. Några ämnen man kan försöka undvika är triclosan, parabener, alkohol (bara för att det torkar ut) mineraloljor.

Går det då att undvika att lukta svett och samtidigt göra bra?

Jag har testat en deo från Druide (ekocertifierad) ett tag och den höll tyvärr inte måttet. Tyckte att jag luktade svett efter en halv dag. Den innehåller inga av de ämnen jag nämnde ovan men däremot en lång lista på andra namn jag inte kunde uttala.

             

Däremot den till höger från Urtekram har jag haft en vecka nu och den är faktiskt jättebra.
Faktiskt, därför att den ”bara” innehåller; vatten, vegetabiliskt glycerin, kristaller, polysaccarid, försåpad kokosolja och majsglukos,  eterisk lavendel och eukalyptusolja. Den är såklart också ekocertifierad.
Köpt på grön gåva .

9 thoughts on “deotest

 1. Jag har ju provat apotekets aluminiumfria men den är inte så bra, så hittade jag ett tips i en tidning (Hemtrevligt) Mountain Fresh som jag tänkte jag skulle försöka hitta på nätet, men det enda stället jag lyckades hitta var Viking Line och Eckerölinjen så man får väl prova nästa gång man åker. Det är en deo som är gjord på naturens egna mineralsalter, ingen alkohol, oljor eller kemikalier. Däremot hittade jag en kommentar om den av en som vandrade i fjällen och skrev att den höll en vecka.
  I samma tidning hittade jag ett annat ekotips på naturnära hudvård http://www.naturskon.se Ljung heter företaget som mor och dotter driver. Kolla in produkterna, verkar intressant.
  Men jag skulle gärna vilja ha tag i deon Mountain Fresh.
  Kanske nån som känner till………………

 2. Sara: Jag hittade inte heller samma doft som jag köpte på grön gåva. Men den du länkade till verkar innehålla samma ämnen bara annnan doft…
  Jag måste påpeka igen att den är bra för jag har inte duschat på två dar och varit ute och svettats i solen och jag luktar inte illa…
  Ing-Marie: Tack för länken, ska leta efter Mountain fresh jag med.

 3. Jag har också letat utan att hitta något bra. Men nu när jag och svägerskan startade Gröna Grodan så hittade vi Rosenserien och har lagt in den i butiken. Där har vi en deodorant som vi tycker fungerar bra och det är en svensktillverkad serie dessutom med naturliga ämnen.

 4. Kul att du hittat Grön Gåva och den suberba deon! Efter en massa promenerande i ett 39 grader varmt Rom har jag inte luktat svett en endaste gång. Älskar den där deon!

  Finns ju i lite olika ”dofter”, jag kör på ros just nu..

  Kramar Malin

 5. Jag har testat en sån där kristalldeo i stenform – dvs en sån som man blöter med vatten före användning. Var väldigt positivt överraskad första gången, hade en intesiv dag med mycket gående och bärande i varmt väder – svettades mycket men luktade väldigt lite. Luktade fräschare än med min vanliga deo.
  Men. Efter en kortare tids användning börjar det kännas som om deostenen inte längre har någon effekt, som om man blir ”immun” mot den. Jättesynd tycker jag! Därför är jag nyfiken på hur du tycker att Urtekram funkar i längden – återkom gärna med rapporter!

 6. Var Druide den första aluminiumfria deon du använde? Om du bara använde den nån dag förstår jag om du tyckte du luktade illa, det tar ju ett tag innan alla konstiga ämnen du haft i tidigare deo försvinner ur kroppen o då luktar det inte mumma direkt 😉

  Jag testar Urtekrams kristalldeo nu jag me och jag är nöjd. Har tidigare använt mig av Apotekets men tycker inte den håller måttet nu under sommaren ordentliga hetta.

 7. Jo, det var den första. Men jag använde tappert upp hela flaskan och jag tyckte inte det var någon skillnad i slutet heller. Det luktade ju inte illa om själva deon, och inte i början av dan heller, men man märkte direkt framåt kvällen att man började lukta svett… blä.
  Men kristalldeon är verkligen jättebra!

  Jag har inte tänkt på att man kan lukta illa pga att kroppen håller på med någon reningsprocess, men det kanske är så när man byter…?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *