fläderblomsvin

Snart, nåja, blommar flädern igen. I somras hade mina två buskar ett rekordår, de hade helt fått fnatt och blommade så mycket att jag inte visste vad jag skulle göra av allt. Det blev flädervin.

 

 

 

 

Grundreceptet är på 40-50 blommor men jag minns att jag tredubblade det, känns ju löjligt att göra på så lite, när man har en 20 litersdamejeanne och ett överflöd av blommor. Tror också att jag stoppade i några citroner i bitar.

 

 

Flädervin

40-50 blomklasar

2 kg socker
5 liter vatten
30-35 gr vanlig jäst

Koka upp vattnet och häll över blommorna. Låt svalna, när temperaturen är ca 40 grader blanda ut jästen i lite av vätskan, häll i och rör om. Täck kärlet med en handduk. Låt stå och jäsa i 5-6 dagar och rör om då och då.
Sila bort blommorna och låt vätskan stå och jäsa med vattenlås tills det slutar bubbla. Cirka en månad eller så, tappa av på flaskor. Klart.

 

 

 

23 thoughts on “fläderblomsvin

 1. det ska jag prova.
  gjorde eget mjöd för ett tag sedan men det blev inte bra.
  nu tar vi nya tag 🙂
  tack för tipset!

 2. Fläderblomsvin ska jag prova. Är det i något speciellt stadium av blomningen som det lämpar sej att plocka dom? Kan man göra något av bären?

 3. Så fort blommorna är utslagna är det läge att plocka, vänta inte för länge tills de börjar blomma över, då faller de lätt av sin klase och du får inte med många in i köket… Bären kan man göra sylt av (och säkert vin också) jag testade det, men gillade inte kärnorna som blir ganska störande, kanske de passar bättre till gelé, eller saft.

 4. Tack för tipsen! Min idé är att ersätta en del av sockret med honung. Jag föreställer mej att flädervin med honung smakar ljuvligt…men det återstår att se. Jag läste på en blogg att någon gjort typ kapris av bären – spännande – men jag skippar nog bären, kärnor är drygt att hålla på med.

 5. Hej. Kul med ett enkelt o smidigt recept utan en massa tillsatser men nu till min fråga… När i processen skall sockret tillsättas?
  Mvh Linn

 6. När jag läser det här tänker jag på när jag bodde hemma och skulle göra flädersaft. Saten skulle stå kallt någon dag och jag ställde den i garaget. Detta utan att tänka på de hål som fanns i locket till den kroppkakegryta jag använde. När jag kom ut i garaget efter en eller två dagar var det en stor svart fläck i saften. Det var myror som hade krupit in genom hålen! Gissa om mamma hade roligt åt detta! Hon kallade den ”myrsaften”:

 7. Har satt blommor o vatten o jäst i en spann. Har ingen damochang. Går det bra att det får stå klart i spannen??? Ewa i Malmö

 8. Hej Ewa!
  Du behöver ha ett lock med vattenlås på så det inte kommer ner skräp men också tänker jag att det är viktigt att kolsyra kommer ut men inget syre kommer in. För i så fall kanske vinet kan bli dåligt, men det är bara vad jag misstänker.
  Det går ju att testa, så får du köra en ny omgång nästa år om det inte blir bra.
  /Emelie

 9. Hej
  Kan man använda vanlig vin jäst el champagne jäst, istället för vanlig jäst.
  Mvh
  Mia

 10. Det tror jag säkert. Vanlig brödsjäst är ju egentligen ett undantag så det borde bara bli bättre med vin eller champagnejäst, men jag har inte testat.

 11. 🙂 Det står ju inte, ser jag nu. Det var länge sen jag gjorde det här, men gissar samtidigt som jästen, annars finns det ju inget som kan börja jäsa.

 12. Hej igen
  Har nu plockat fläder blommor.
  1a gången jag testar.
  Hur ska jag göra?
  Ska jag varva blommor och Citroner?
  Hälla på kokt vatten?
  Sedan hur gör jag,
  När silas blommorna bort?
  När tar du i sockret?
  Om jag tar vin jäst, hur gör jag då
  Tar jag hela påsen med vin jäst,
  Eller vanlig jäst.
  Om jag tar vin jäst, måste ja då ha vinsalt, tinin dl vad de heter.
  Tack på förhand
  Mvh Mia

 13. Hur hög blir alkoholhalten i det färdiga vinet? Skulle man kanske kunna destillera det för att höja halten? Någon som testat?

 14. Hej Mia! Såg din kommentar lite sent så du har säkert redan tagit egna beslut. Jag skulle hälla på kokande vatten på citroner och fläder (förmodligen hade jag i socker i det här steget också, ser att jag missat att ange det). Sen silas blommorna bort efter 5-6 dagar. Hur man gör med vinjäst vet jag inte eller om man måste ha vinsalt. Men det går säkert att googla på. Berätta gärna hur det gick för dig.
  /Emelie

 15. Hej Emma!
  Jag tror min alkoholhalt blev ca 12 %. Men destillera har jag inte testat, är det ens lagligt? 🙂
  /Emelie

 16. Hm
  Måste gjort fel, eller så är det jag som inte gillar smaken.
  Blev starkt i smaken och smakar inte fläderblommot.
  Men de kanske det inte ska göra, menar i saften så får du ju igenom fläderbloms smaken.
  Kan jag sötst och hur
  Tacksam för svar

 17. Skrev en kommentar här för ett par dagar sedan men det verkade inte komma in – Lever den här sajten fortfarande eller är den död?

 18. Hej Janne, sajten lever, men lite i glömska från admin 🙂
  Jag kan inte se en tidigare kommentar från dig… skriv gärna igen så ska jag hålla lite koll.

 19. Hej tänkte göra detta idag . Och du skrev att du gjorde det gånger 3 .
  Tänkte göra 10l alltså dubbelt . Ska man ha dubbelt av allt då ? Alltså 4 kg socker och ca 60g jöst mm ? Mvh Johanna

 20. Hej Johanna! Du har kanske redan gjort klurat ut det, men det är helt rätt, du ska dubbla alla ingredienser om du ska göra dubbel sats 🙂

 21. Vi gjorde en sats ×4 men det jäste aldrig.
  Vi brukar göra eget vin så blev förvånande.
  Tips att få det att jäsa igen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *