hemförlossning

I dagens DN var det en artikel om hemförlossningar.
Jag blir lite irriterad på den obligatoriska skepsismen och undertonen av farlighet när det gäller hemförlossningar. Men mest av allt reagerade jag på att det först står att ca 100 kvinnor om året väljer att föda hemma i sverige. Lite längre ner läser man hur farligt det är med hemförlossningar, att 2 av de 1000 barn som föds hemma dör jämfört med 0,6 av 1000 st på sjukhus. Föder varje hemföderska 10 barn var?? Eller kan det vara så att 100 kvinnor VÄLJER att föda hemma resten bara råkar göra det för att något går fel, tidigare än planerat och de inte hinner in? Det skulle kunna förklara fler dödsfall.

I artikeln står att alla kvinnor som väljer att föda hemma blir informerade om riskerna (jag fick ingen sådan saklig organiserad information, däremot en massa tyckande och tänkande, information hittade jag själv). 
Men jag undrar om kvinnor som väljer att föda på sjukhus också informeras om riskerna?!

Sen undrar jag lite över Helena Lindgrens uttalande om att på sjukhuset är hjälpen närmre om kvinnan skulle drabbas av blödningar. Hon har säkert sagt det. För så är det ju.  Men i artikeln framstår hon som att hon är emot hemförlossningar vilket jag inte alls tror att hon är, eftersom hon själv har varit hemförlossningsbarnmorska. Så förmodligen har hon sagt mycket mer, men reportern har valt sin vinkling och det är väl inte något nytt under solen…

(Helena Lindgren har skrivit en avhandling om hemförlossningar i sverige mellan 1995 och 2005, som jag själv har deltagit i.)

5 thoughts on “hemförlossning

 1. Jag hatar vinklade artiklar. Speciellt om det är någonting man själv stödjer.

  De där med 1000 barn är bara för att inte säga 2 promille som föds hemma dör. Det låter komplicerat och lite. Men det var konstgt skrivet det håller jag med om. Men det finns ju faktiskt inte någon tids ram på det uttalandet. Så risken är egentligen 2 barn under 10 års tid har dött när föräldrar föder hemma.

  Men så kan de ju inte skriva för det låter väldigt lite…

 2. Instämmer helt i irritationen!

  Dock syftades det på den undersökning som gjorts på de runt tusen hemfödslar som skett mellan 1992 och 2005, de där två barnen som dog.

  Jag skrev också ett blogginlägg om hemförlossning, hoppas på intrassanta kommentarer!

 3. Hej Hippihäxan,
  Vad roligt att hitta hit. Läste inte själv i dn, men min man var också irriterad över den sneda vinklingen… Jag skrev ett inlägg om hemförlossning mm för ett par dagar sen – välkommen in och titta. Vi är noviser på bloggfronten men det känns som vi har en del gemensamt… tre barn (alla våra födda hemma), ekoreko-strävan osv.
  Vårvarma hälsningar
  Lisa

 4. Det hänvisas till en studie av Helena Lindgren där det framkom att dödligheten var 2,2 av 1000 på hem förlossningar som man kan jämföra med sjukhusets 0,6.
  Detta är långt ifrån statistiskt bevisad och trotts att studien var omfattande så ingick bara 700 kvinnor (helt kasst för att det är få som föder hemma i Sverige, trotts över 10 års omfång). Det var alltså två barn som avled under denna period. Ett av fallen hade troligen dött även på sjukhus, men såvårt att säga. Men osäkerheten blir väldighet hög med så få i undersökningen. Så ja det är skrämselpropaganda när tidningen skriver så… men kappast något nytt. Hemförlossning är läskigt och farligt, det vet ju allta, typ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *