Hur då? Del 6

Själv tycker jag det är roligt att så många har hjälpt till att fylla min blogg med texter, även om det har blivit väl lite bilder på senaste tiden. Intressant är hur lika många tänker, även om man haft olika mycket tid att hinna formulera sig på.

Här kommer tankar om en hållbar framtid från Erika Brokvist, författare till boken ”Ett rikt liv”, musiker och tjänstledig marknadschef på Tranås energi.

 

Vi har kunskapen och vi har resurserna. Men har vi viljan?

Vill vi ha ett samhälle som är hållbart i längden så måste vi helt enkelt sluta använda ändliga resurser. Dagens trend, att vi blir fler och fler som ska ha mer och mer, funkar helt enkelt inte. För att lyckas uppnå hållbarheten måste vi vara smarta och effektiva, och vi måste tänka långsiktigt. Skulle vi ta vara på all den kunskap som redan finns så skulle vi komma långt, kanske ända fram.

Givetvis kan vi hoppas på att de tekniska landvinningarna hjälper oss på traven. Men vi ska också komma ihåg att det redan idag finns fullt användbar och ekonomiskt lönsam energi- och miljösmart teknik som inte används fullt ut. Kanske behöver vi både piska och morötter för att komma loss?

Men när vi väl har hittat rätt väg och letat oss närmare hållbarheten så kommer vi upptäcka att det inte var så besvärligt. Det är nämligen helt andra saker än överkonsumtion och energislöseri som gör oss människor lyckliga, tro det eller ej.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *