Om mättat fett,

Saxat rakt av från Gunnar Lindgrens nyhetsbrev;

1. WHO frikänner mättade fetter. Ät smör med gott samvete!

Vid början av 90-talet insåg jag att det var något i grunden fel med propagandan för margarin och varningarna för mättade fetter i smör och mjölk. Det gick så långt att Livsmedelsverket anlitade en expert som predikade kolesterolets och de mättade fetternas ”farlighet” – samtidigt som han avlönades av margarinindustrin. I en undersökning som experten själv medverkade i kunde han dock visa att mättade fetter och mjölkkonsumtion inte gav upphov till hälsostörningar. I en studie på 15-åriga pojkar visade experten att de som drack mer mjölk hade lägre kolesterolvärden. I en annan studie delade han upp patienter med typ-2 diabetes i två grupper. En som fick mer mättade fetter och en som fick mer fleromättade fetter. Den grupp som åt mättade fetter hade lägre blodsocker. Två andra studier som experten genomfört visar liknande resultat. Men han trodde uppenbarligen inte på sina egna forskningsresultat. Det är oförlåtligt att låta denna typ agerande få inflytande över hälsan och livskvaliteten hos stora grupper av svenskarna. Inte minst uppkomsten av astma hos barn och ungdom. (Se nedan).
   I ett sista försök att dels skydda margarinindustrin och dess härdningsprocesser (som ger transfetter) och dels demonisera mejeriprodukter, har Livsmedelsverket under en tid påstått att de industriellt framställda transfetterna och en typ av naturliga transfetter som finns i mejeriprodukter är ”likvärdiga”. Det har hela tiden funnits forskningsresultat som visar på de industriellt framställda transfetternas hälsorisker. Men däremot finns många studier som frikänner mjölken från sådana risker.

Livsmedelsverket har sagt att ”tusentals” studier har givit stöd för deras fettpolitik. Men om nu WHO ger ett annat budskap dalar verkets trovärdighet betänkligt och en ursäkt vore på sin plats. Industriellt framställda transfetter är inte likvärdiga med naturliga transfetter. För egen del har jag mest blivit upprörd över hur man i många år matat barn och ungdom i skolor, daghem och i hemmen med fettsnål mat med kemiskt framställda margariner i stället för smör – en naturprodukt. Tänk på att bröstmjölk är rik på både kolesterol och mättat fett. Vidare känner jag mig bestulen på många goda måltider där vi tidigare tvekat att använda grädde och smör i matlagningen. Jag hoppas verkligen att jag i fortsättningen slipper se ”Becel” och andra kemiskt framställada margariner i livsmedelsaffärerna.

5 thoughts on “Om mättat fett,

 1. Ja man blir smått förbannad över hur indoktrinerade vi har blivit genom alla år, jag får faktiskt ibland ännu tänka till en extra gång när jag häller i smör och grädde i såsen eller i degen. Det är skönt att få det tjatat i sej att naturligt fett är det bästa och inte ”farligt” som man är uppväxt med. Tänkte på dina diskussioner med dagis, hoppas kommunen slutar att följa Livsmedelsverkets rekommendationer nu.

 2. Hej!

  Jag håller helt med.
  Männoskor i min närhet kan inte förstå att jag använder den gammeldags mjölk och riktigt härligt smör. Dom säger ” Du som är så medveten om vad du äter.”
  Ja just därför svarar jag då. I bland går jag in i en diskution och i bland orkar jag inte argumentera. Det är verkligen snett att man ska behöva strida för att man vill äta naturligt.

  Marita

 3. Detta va år 2009. Smör och vad är riktigt smör? Hur ser du på nyttiga val idag?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *