pepparkaksbak

Igår hade vi det mest lyckade pepparkaksbaket ever!

Jag har en inre bild av pepperkaksbak där alla är med och alla tycker det är kul. Alla hjälps åt att få till den där härliga julstämningen som i Elsa Beskowböckerna. Men så vill jag ju samtidigt att det ska gå lite snabbt och att barnen ska klara sig själva, för jag vill ju bli klar med mina pepparkakor…
Efter 10 minuter inser jag att jag är ensam i köket med en kladdig deg och j…ä små pepparkaksformar som det tar en evighet att få upp på plåten. Ändå ska ju pepparkakorna bakas för jag vägrar gå att köpa något så enkelt.

pepparlakor.jpg

Men igår, det var som i Petter och Lottas jul. Knepet var så enkelt;
1 En bra deg
2 Jag hjälpte barnen kavla (varför har jag inte gjort det förut?)
3 Stora pepparkaksformar. Då behöver man inte stå i all evighet och lägga över kakor på plåtar.
Vi höll på i säkert två timmar och alla tyckte det var roligt!

pepparkaksbak.jpg

Nästa gång jag är på en loppis ska jag köpa mig ett sånt där plåtställ, det behövdes igår.

Måste bara poängtera hur viktigt det är att använda smör. Förr köpte jag bara margarin (för det är billigare) men det är bara skit!
Det är bara färgämnet i margarin som är naturligt och det kommer ifrån morot… Smör vet man vad det är, bara grädde. Det blir godare och bättre att baka med.

3 thoughts on “pepparkaksbak

  1. Baka pepparkakor ska vi göra idag 🙂 Fast det blir nog mest stora att hänga i julgranen. Jag försöker varje år göra små tunna fina pepparkakor men det blir aldrig riktigt bra. Antingen blir de för tjocka eller så bränner jag dem i ugnen :- (Så det blir nog några köpekakor i år…

    Bojkotta margarinet! Jag bakar alltid på smör. Fast vad det är i köpekakor vill jag helst inte tänka på…

  2. Det finns kravmärkta fullkornspepparkakor de lär vara lite mindre konstiga ingredienser i dem. Annas tror jag det var.
    Men ska man bara hänga dem i granen spelar det ju ingen roll…

  3. När jag växte upp fanns det en stor pepparkaksdeg i svalen från första advent. Då kan man baka när andan faller på och ibland kan det räcka med bara en plåt.

    Jag håller med, smör ska det va, inget annat!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *