plast igen….

Sanna efterlyste i en kommentar inlägget om plaster.

Där står att det är nr 7 som är den farligaste plasten.
Men tydligen behövs det mer undersökande journalistik för att förstå om all nr7 plast är farlig eller inte….
Det verkar som att all ”övrig” plast också hamnar under siffran 7.

Jag har också reflekterat över (precis som Sanna) att alla köksredskap i plast från Ikea har siffran nr7.
Håller på att byta ut dem vartefter. Trä är ju bra, men så finns det ju även stekspadar i metall. Men där hamnar man i en fälla.
Länge förespråkades ju stekpannor med teflonbeläggning (för då behövdes inte så mycket fett att steka i… alltid denna fettskräck…).
Steker man i teflonpanna måste man ha plastredskap (eller trä) för att inte förstöra teflonet.
Vi har ett par pannor med teflonbeläggning, men jag har en obehagskänsla som säger mig att det där jäkla teflonet inte är särskilt nyttigt. Man ser ju hur det sakta men säkert skrapas bort och var hamnar det då? I maten såklart.
Jag använder mer och mer grytor och pannor i gjutjärn (nackdelen är att de är så tunga) en del inhandlade på loppis och så de vanliga rostfria kastrullerna såklart och då behöver man inte använda plastredskap.
Teflonpannorna åker ut så fort jag hittat någon i rätt material som har lagom höga kanter för att göra wok i.

4 thoughts on “plast igen….

  1. Nej teflon är väl inte särskilt bra för varken kroppen eller miljön. Jag har för mig att det t o m kan vara cancerframkallande. Jag har, precis som du, börjat byta ut alla grytor och pannor mot gjutjärn. Det känns bättre att ta det säkra före det osäkra!

  2. Tack snälla Emelie! Ja frågan är ju om det gäller all plast med nr 7… har försökt hitta nya mikromatlådor, men de allra flesta är 7:or. Tittade även på köksredskap på Ica igår, där jag hittade en siffra på var det också siffran 7. Och på deon, och på tandkrämstuben 🙂 Letar tydligen siffror så fort jag håller i nåt av plast 🙂 Nej men det är bra att vara medveten om vad det är man har i sitt hem och använder vid matlagningen. /Sanna

  3. Ja, gjutjärn är visserligen tungt. Men jag tycker dom är överlägset bäst att steka i. Och ju mer man steker i en sådan panna desto bättre blir den. Dessutom ett gjutjärnskärl har man hela livet men samma sak kan ju inte direkt sägas om teflonkärl. Där blir det mer slit och släng.

  4. Vi har en wok i stål som är underbar…teflon är riktigt illa, men som du säger är gjutjärn tungt. Dock är det ju alldeles underbart gott att lagat mat i gjutjärnskastruller!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *