rädda östersjön till varje pris?

Vad tycks om de nya funderingarna om att tvinga bönder att bara odla gräs istället för brödsäd, oljeväxter och potatis. Mark i träda ger inte lika mycket läckage av kväve och fosfor till östersjön.
Ska vi lägga ner jordbruket i hela södra sverige? Eller tvinga bönder längs kusterna att flytta?

Håhåjaja hur gick det med den lokalodlade maten och matkrisen överhuvudtaget?
Ska vi bli ännu mer beroende av andra länders produktion av våra baslivsmedel?

Varför inte fokusera lite mer på hur och vad man gödslar med?

Ja, men vad vet jag. Jag fortsätter iallafall att använda mina tvättnötter så bidrar inte min tvättmaskin till övergödningen åtminstone.

4 thoughts on “rädda östersjön till varje pris?

  1. Jag återkommer till min vanliga käpphäst: att på sikt måste en stor del av matproduktionen flyttas över till småbruk och hemmaträdgårdar där man odlar ekologiskt och håller stenkoll på gödslingen. Det är naturligtvis inget man gör över en natt, men jag tror att industrijordbruket på sikt blir helt ohållbart, det är inte bara kväveläckaget, det är växthusgaser, oljepriser och en del annat som kommer att göra det väldigt svårt att hålla fast vid dagens metoder.

    Om man sen återställer våtmarker, kurvar till uträtade åar mm (kvävefällor) så kan man förhoppningsvis minska kväveutsläppen så att den stackars Östersjön får en chans att återhämta sig.

    Drömma kan man ju…

  2. Ja, här i södra Skåne börjar man tvivla på att det blir nägra skördar överhuvudtaget. Torka, torka och åter torka. Cyklar ofta melllan Malmö – Bara och har rika tillfällen att studera grödorna och mina vänner – det ser inte bra ut kan jag tala om. Mina misstankar besannades i dagens Sydsvenskan för där stod det att om det inte regnade nästa vecka (vilket det enligt prognostisörena inte kommer att göra) så kommer både raps och spannmål att gå åt pipan. Tycker det är mycket deprimerande för med det här ojämna vädret hur svårt blir det inte då att odla ekologiskt. Med ett så omväxlande väder och sådana ihållande perioder av antingen regn eller torka så blir ju växternas motståndskraft nersatt och de blir ett lätt byte för alla typer av sjukdomar och insekter.

  3. Cristina: jag håller helt med dig om odlingen. Det måste bli småskaligt (igen)

    Och det här med vädet är deprimerande. Sen kommer väl allt samlat regn hela juli istället….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *