rapport från bigården

Mina små bistackare, jag undrar så om jag har hjälpt dem eller stjälpt dem…

Igår öppnade jag kupan för att göra rent botten och sen tittade jag även om de hade mat. I boken och på kursen har jag fått veta att det är ramarna längst bak man ska titta på om det finns mat kvar.
Det var tomt på båda ramarna… Och efter den andra ramen bakifrån kom det en massa döda bin, de såg ut att ha suttit längst ut i klotet och bara somnat på plats. Så läskigt.
Men jag hörde att längre fram i kupan var det aktivitet (jag har ju även sett att de flugit och hämtat pollen och så) jag tordes däremot inte öpnna och kolla ramarna, ville inte alldeles kyla ut dem.

Bestämde mig iallafall för att de skulle få mat. Vi använde tomma biforhinkar med små hål i locket i höstas. Fyllde dem med sockerlösning och vände snabbt upp och ner och ställde ovanpå ett hål i en täckbräda när det slutat droppa. Det bildas liksom vakum därinne så inte allt rinner ut.
Nu skulle jag göra samma sak men med lite svagare sockerlösning (50%).
Prövade över diskbänken att det verkligen skulle bli vakum. Men när jag sen satte hinken på kupan, bara droppade det och jag hörde hur det bubblade därinnne. ”Nu dränker jag dem!” tänkte jag.
Men vad skulle jag göra?  Så jag lät hinken vara kvar och någon timme senare droppade det iallafall inte utanför kupan…. Men bina var ute och flög väldeliga framför flustret ett tag. De var nog ganska arga på mig.

Framåt kvällen var det dock lugnt, jag ska gå och kolla till dem idag innan bikursen är ikväll.

En foderballong ska jag iallafall skaffa mig till nästa gång.

 

Posted in Bin

2 thoughts on “rapport från bigården

  1. Gjorde ungefär samma sak med en foderballong i höstas. Jag hörde till min förskräckelse kluck, kluck, kluck, några gånger och sen tystnade det. Föstog att det inte borde gått riktigt så fort att dra ned lösningen… Var för stort mellanrum mellan koppen och ballongen.
    De verkar ha fixat det i alla fall. Hoppas dina bin gör det med!

  2. Skönt att höra att det gick bra ändå. Idag verkade de iallafall pigga och vid liv, de som var ute och flög. Jag tog bort hinken och de hade dragit ner allt, så det borde ju bli bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *