Det var ju alldeles fantastiskt mycket rönnbär i år!
Jag har själv aldrig tidigare använt rönnbär, men länge tänkt att jag ska plocka och göra rönnbärssylt, något som vi ofta fick vid ”finare” helgmiddagar till potatisgratängen, köttet och svampsåsen i mitt föräldrahem. Men det har liksom inte blivit av. Nu kan jag inte vara utan.
Hittills har jag samlat på mig ca 5 kg rensade rönnbär och kokat sylt av ca hälften. Hoppas det räcker till nästa rönnbärsår.
Rönnbärssylt
Rensade och fina lägger jag rönnbären i kallt vatten under en natt, byter vattnet några gånger och häller sedan av det. Sen häller jag på lika mycket socker i kg som rönnbär, en skvätt vatten och låter stå i en gryta några timmar tills det vätskat sig. Sen kokar jag sakta och länge ihop bär och socker tillsammans med en matsked vaniljsocker per kg rönnbär. Klart att hälla upp på burkar och använda till allt!
Förutom att ha sylten som en annorlunda variant av chutney alltså till mustig mat har jag lagt den på pannkakor (i kombination med tahini, syrade grönsaker, groddar och creme fraiche) och använt som marmelad på rostade mackor, supergott, men det är kanske en vanesak… sylten är kärv och söt på samma gång.