rörelse i vardagen

Ena dagen står det i tidningen om att barnfetman inte längre ökar i Sverige, men att barnen istället rör sig på tok för lite, vilket äventyrar deras hälsa.

Nästa dag kan man läsa en artikel om att europas folk har dubblat sin fetma de senaste 20 åren och det beror mycket på att vi inte längre rör oss i vardagen (plus all skit vi äter…)
Att sitta i bil till jobbet, sitta still på jobbet, sitta still framför tvn och sen träna på gym några dagar i veckan är inte bra, det är vardagsmotion vi behöver.
Att bara röra på sig lite grann då och då under en arbetsdag är mycket effektivare mot våra välfärdssjukdomar än att träna hårt en halvtimme om dagen och i övrigt vara stilla.

Det här beror på att ett enzym som heter lipoproteinlipas (LPL) och ska ta hand om kroppens blodfetter, slutar att verka om vi sitter still för länge.

Det hjälper att bara resa på sig och röra lite på kroppen så kommer det igång igen.

Har ibland dåligt samvete för att mina barn inte går på några aktiviteter (tidsbrist och ekonomi är orsaken)
Men jag kanske inte ska oroa mig så mycket för deras hälsa eller min (jag tränar ju inte heller…) men vardagsmotion får vi, barnen är ju sällan stilla och kanske är det gott nog.

Jag däremot ska nog försöka gå ut en sväng så fort vi får rast i skolan, där blir det rätt mycket stillasittande och det kryper i kroppen på mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *