att tänka sig för…

Jag har två nyponbuskar på min trädgård. De står lite i vägen och jag har funderat många gånger på att ta bort dem. Men så ser jag varje år glädjen hos barnen när de plockar rosenblad på våren eller nypon på hösten till diverse pyssel. Så jag låter dem stå kvar.

I barnens skola finns det en hel häck av samma sorts nyponbuskar. Den är 100 meter lång och gränsar mot vägen. Visst är den gles och man kan lätt krypa igenom den. Vägen är ganska trafikerad och har tyvärr en hastighet på 50 km/timmen vilket är väldigt konstigt förbi en skola.
Diskussioner har varit uppe om att ta ner häcken och ersätta med staket.
Jag tycker man kan sätta upp staket men behålla häcken, dessutom borde hastigheten på vägen sänkas till 30 km/timmen.
När jag åkte förbi i går såg jag till min sorg att hela häcken var borta…
Föräldraföreningen på skolan beslutade att häcken skulle bort och jag förstår inte hur så många föräldrar samtidigt kan ha fått total blackout!
Till mitt stora förtret fick de godkänt av BU-nämnden i måndags då jag inte kunde närvara för att jag var första dagen på min praktikplats.
I utskicket inför nämnden stod inget om att man önskade ta bort häcken, i så fall hade jag ju naturligtvis protesterat.
Jag tycker att man ska tänka till både en och två gånger innan man tar bort både träd och buskar som tar lång tid på sig att växa upp igen, speciellt på skolgårdar där barn har mycket glädje av att det är grönt och lummigt.
Tyvärr finns det för många föräldrar som tycker bilar är finare än nyponrosor.

8 thoughts on “att tänka sig för…

 1. Nemen, usch vad trist. Var det nån som frågade barnen vad dom tyckte? Jag har nämligen svårt att tro att dom är gladare nu. Ett staket bakom häcken innan bilvägen hade de nog inte haft något emot, plus att man hade ju kunnat göra de jätte fint 🙂

  Jag förstår att du är lite irriterad, de blir ju även jag.

 2. Det är väl aldrig någon som frågar barnen… 🙄
  Tyvärr så är det inte barnen som är problemet utan bilarna, men det är barnen som ska känna sig som fångar bakom staketet. Hade häcken varit kvar innanför staketet hade det varit en mycket trevligare inramning av skolgården.
  Säkerheten har jag inget emot, men man kan genomföra saker på olika sätt.

 3. Jo tänk för att det är det!
  Varför tror du att vi inte har haft en dialog med barnen?
  Barnen som spelar boll på fotbollsplanen alldeles intill häcken är utomordentligt trötta på att leta efter bollen i taggbuskarna/andra sidan vägen och hur många bollar som helt enkelt gått sönder i närkontakten med häcken..

  I den bästa av världar hade det varit en välvårdad häck av t.ex syren, nu var det faktiskt en alldeles förvuxen och halvdöd taggbuske.
  Och det finns mycket växtlighet kvar på skolgården, träd, buskar osv.

  Vi har ju fortfarande en väldigt stor,grön och lekinbjudande skolgård som vi kan vara stolta över.
  Tyvärr går det inte göra alla nöjda.

 4. Vad bra! 😀
  Då tar jag tillbaka och hävdar motsatsen. Men jag har inte hört om att någon frågat barnen… inte fått någon information som förälder heller.
  Men om alla är nöjda och glada så är det kanske inte något problem. Hoppas bara att alla kan tänka på att köra lite långsammare förbi skolan nu så inte de fotbollsspelande barnen får ett stort dammmoln över sig…

 5. Frågan om häcken togs upp på årsmötet i höstas, dit fick alla föräldrar en kallelse. Föräldraföreningen tog sedan på sig att föra frågan och vad som sedan har hänt har antecknats i protokollen som skickats hem från skolan.
  När staketet väl är uppe och gräsytan uppvuxen så ska det nog se riktigt fint ut.

  Hoppas bara vi kan få en lösning på hur skolgården ska ägas/skötas så det i fortsättningen inte åker ut två gubbar från stan med varsin bil o varsin gräsklippare för o klippa halva gräsmattan var…

 6. Mmm, jag var med på årsmötet och sa vad jag tyckte då…
  I senaste protokollet från föräldraföreningen finns inget med om att ta ner häcken…

  Men men, det blir nog jättefint till slut, jag blir alltid bara så ledsen när man inte värnar allt grönt, tror att barn mår bra av det…. även om det bara är en ”risig nyponhäck”… som faktiskt är finare än vägen när den är grön.

  det verkar för övrigt otroligt korkat om det är som du säger att två gubbar klipper halva gräsmattan var… det får vi ju sätta stop för…

 7. ps Frida, du som har mycket jordärtskockor kan du inte köra lite guerilla gardening och peta ner längs hela staketet innan det blir gräsmatta?

 8. Du den iden var inte dum…

  Jo det är så att Tranåsbostäder äger en del av skolgården o parkförvaltningen (tror jag det var) den andra…
  Och ingen vill ta över den andres del för då måste man ju sköta den oxå 🙄

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *