Boktips

makten-over-maten.jpg 

”Makten över maten med mudimums-guiden 2007”, så heter en liten skrift från Miljöförbundet Jordens vänner.  På Luft till salu tipsades det om denna ”bok” och jag köpte den med detsamma.

Ett kapitel handlade om matbutikernas egna märken och vad det ställer till med. Intressant eftersom jag tidigare skrivit om min skepsis för Icas ekomärke fast inte riktigt vetat vad det är jag inte gillar. 

Kapitlet heter ”med egna märkesvaror flyttar makten” och beskriver att handeln får en allt starkare ställning på bekostnad av livsmedelsproducenterna, och när handelns inflytande ökar introducerar den sina egna märkesvaror (det är internationellt dokumenterat). 
I sverige var 16,5% av allt som såldes i detaljhandeln egna märken (2006) en fördubbling på 5 år.

Pga av konkurrens från EMV (egna märkesvaror) förlorades 2200 arbetstillfällen i sverige på 5 år (enligt Livsmedelsarbetareförbundet.)
De egna märkena gör att industrihanteringen av livsmedel globaliseras snabbare, produktionen flyttas dit där det är billigast. Kontrollen över maten försvinner allt längre bort.

Det finns en bok i ämnet som heter ”Billig mat-en dyr affär” av Gunnar Brulin. Kanske man ska läsa.

Vill man köpa ”Makten över maten med Mudimums-guiden” gå in på www.mudimums.se
Titta även in på Jordens vänner.

(Mudimums står för Mat Utan Djurindustri-Mat Utan Multinationella Storföretag)

5 thoughts on “Boktips

  1. Man får tacka för reklamen 🙂
    Vill du läsa mer om EMV så är boken ”Billig mat – en dyr affär” av Gunnar Brulin den bästa boken jag läst. Brulin skriver vanligtvis för Livsmedelsarbetarförbundets tidning Mål & Medel och har riktigt bra koll.

  2. Och vad jag förstår är det näst intill omöjligt att spåra ursprunget till en del EMV-produkter. Och hur ska man då kunna kolla om det är ekologiskt…

  3. Nej, och jag misstänker starkt att icas apelsiner INTE är ekologiska. Får man bespruta bara lite eller… Vit blev jag iallafall om händerna när jag skalade och det har jag aldrig blivit förr av ekoapelsiner.

    Jag ska absolut läsa Billig mat – en dyr affär. Men nu ligger Snabbmatslandet och väntar, strax efter Biodling- till nytta och nöje. Det är så mycket man vill hinna med…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *