caramellen…

Trodde jag hade misslyckats, tänkte att det skulle bli en hård skorpa av sockret när man vände på den, men det var ju alldeles såsigt.
Sen fick jag veta av en expert att så skulle det tydligen vara, så den blev väl bra då…

creme caramel

Créme caramel

1 liter mjölk
1 dl socker
½-1 vaniljstång

2 rågade dl socker
5 msk kokhett vatten

6 medelstora ägg

Koka upp mjölken med den första mängden socker och en uppklippt vaniljstång. sjud i 3 minuter, ställ  åt sidan och låt dra i 40-60 minuter.

Mät upp socker och hett vatten i en tjockbottnad kastrull. Skaka lite på kastrullen medans sockret smälter, men rör den inte när det börjat koka. Låt koka utan lock 7-8 minuter eller tills det bildas stora bubblor och såsen är gyllenbrun.
Häll då såsen i en stor ugnsform vicka på formen så karamellen täcker botten och en bit upp på sidorna.

Värm ugnen till 160 grader.
Pilla ur vaniljkornen ur vaniljstången och ta bort den.  Vispa äggen lätt i en skål blanda i vaniljmjölken. Sila blandningen i en kanna och häll i formen med karamell.
Ställ formen i en långpanna med en handduk i botten och kokhett vatten ca 2 cm upp.
Grädda 1 timme och 15 minuter. Låt puddingen stå kvar i ugnen och svalna. Förvara kallt tills nästa dag. Stjälp upp på ett fat.

Ganska god tyckte jag, men mättande, barnen var skeptiska…

2 thoughts on “caramellen…

  1. Åh vilken fin! Helt rätt hade din expert som sade att karamellen ska vara som en sås på créme caramell. I brulé däremot är ju karamellen hård, då man bränner av socker på toppen av cremen. Det var tusen år sedan jag åt din variant, den blev så himla impopulär när dess storhetstid var över. Men nu borde väl ändå cremé brüléns storhetstid vara över också, eller var tycker du/ni??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *