eko vs konventionellt

Debatt igång. Några forskare från SLU som påstår att ekologisk odling leder till svält.
Men jag tänker så här; Har vi något val?

Om vi inte odlar och konsumerar mer ekomat så kommer vi inte ha någon mat alls eftersom olja och fosfor är ändliga resurser på en begränsad planet. Vårt konventionella jordbruk är dopat med billig energi som kommer ta slut. Och innan den gör det kommer vi ha nog med problem i och med klimatförändringarna
Man säger att jordbruksmarken inte räcker till att mätta alla munnar om man odlar ekologiskt, därför att man får mindre skördar med ekologiska metoder. Men först och främst handlar inte svälten i världen om att vi producerar för lite mat, det slängs och eldas upp mat varje dag. Det är resursfördelningen som är snedvriden. Kanske blir skördarna mindre i Sverige med ekologiskt jordbruk (jag har inte siffror på det) men i många delar av världen leder konventionellt jordbruk till jorderosion och utarmning och där är enda lösningen att börja odla ekologiskt för att bygga upp jorden igen och i framtiden få någon skörd överhuvudtaget.
Mycket av jordbruket producerar dessutom foder till köttdjur, kunde vi odla mer ”foder” till människor istället är jag övertygad om att marken kommer räcka gott och väl.
Dessutom har jag en känsla av att ekologisk mat är mer näringsrik och mättande, vi behöver inte äta så mycket om maten är näringstät, då krävs inte samma volymer för att producera all skräpmat som tillverkas idag.

Småskaligt brukande av jorden är nog det viktigaste vi kan göra, ta ansvar för vår egen konsumtion och odla något. Tänk vad mycket gräsmattor det finns i det här landet och så säger man att marken inte räcker till…
Alla kanske inte kan bli självförsörjande, men varenda liten morot är en viktig del i en rättvis värld. Och tänk vad mycket jobb det skulle skapa, viktigt jobb som måste bli gjort.

Här är Naturskyddsföreningens svar på tal till ekohatarna på SLU.

Och här mina tidigare tankar om klimat, mat, folkhälsa och schysst handel, ett 5 år gammalt inlägg som jag återanvänt flera gånger.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *