Friskvårdsaktiviteter på vintern på landet…

Så kom då vintervädret. Jag har skottat och skottat, manuellt, trots att jag har två snöslungor i förråden, en som stod här med huset och en som jag fick av grannen som skulle flytta. Men jag vet inte om någon av dem fungerar, så när snön var ett faktum var det bara att gå ut och göra det som måste göras. Jag har en ganska stor garageplan och en 100 meter lång infart som jag skottar själv. Tidigare år har jag köpt tjänsten, men nu när jag ändå är hemma och arbetar kan jag gå ut och få min friskvårdstimme och lunchpromenad på det här sättet.

Det märktes stor skillnad på att huset höll värmen längre med ett snötäcke på taket, en extra isolering!

Jag eldar med ved för att värma upp huset och jag älskar det! I år är jag extra tacksam för att vi (mest är det dottern som kapar och klyver, min uppgift är att hämta gratisved som folk vill bli av med) har fått hem tillräckligt med ved som räcker hela vintern. I källaren har jag en vedpanna med vattenburen golvvärme som är dragen i 2/3 av huset. Ett rum är inte anslutet till golvvärmen och där har det bara funnits elradiatorer, därför har jag tidigare år haft det rummet stängt och kallställt. I höstas installerade jag en luftluftvärmepump där, så jag kan använda det som kontor.

Hösten 2019 installerade jag en vedspis i köket (där finns också en luftluftvärmepump sen tidigare som används om jag är borta en längre tid). I vardagsrummet finns också en kamin som värmer fort men svalnar lika snabbt. Under det här året har jag aldrig upplevt det kallt i huset, eftersom jag är hemma och kan elda hela tiden. När jag köpte huset angavs elanvändningen till 17 000kWh/år, 2019 lyckades jag få ned det till strax under 15 000kWh, men då bodde jag inte heltid i huset under ett halvår och körde med elpatronen i pannan för att det inte skulle bli för kallt. Nyligen fick jag kvittot från 2020 och då hade elanvändningen sjunkit till strax över 9000kWh på årsbasis, en besparing på nära 6000kWh el alltså. Tack till veden!

2 thoughts on “Friskvårdsaktiviteter på vintern på landet…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *