Gräv nu!

Gillar att gräva mina land. Det finns många teorier om att gräva eller inte gräva. Följer man permakulturens principer så ska man låta bli så långt det går. Både för att inte störa mikrolivet i jorden och för att det är arbetsbesparande. Jag sympatiserar med tanken. Men inser samtidigt att det är svårt när en odlar på gammal vall. I min trädgård finns mycket kvickrot, kirskål, tistlar, maskrosor… Har varken intresse eller råd att anlägga en köksträdgård från grunden, låta en grävmaskin göra jobbet och forsla hit ett lass med fin matjord, gillar att jobba med det som finns och göra det bästa av det. Därför gräver jag. Både höst och vår, ibland på vissa delar av trädgården använder jag även jordfräs.

Men jag blandar ändå principer från olika odlingsmetoder. Efter höstgrävningen täcker jag jorden med så mycket material jag får ihop, för att bädda åt maskarna och ge dem mat, för att skydda jorden och jag misstänker också att det minskar näringsläckaget. På våren finfördelar jag materialet med jordfräsen eller så har det redan hunnit förmultna tillräckligt på ytan. Nu är bästa tiden att gräva bort så mycket kvickrot och maskros som man orkar med. De har inte börjat växa än och fått fäste, jorden har torkat upp lite och är lucker, iallafall hos mig. Då är det ”lätt” att plocka bort rötterna. Under odlingssäsongen täcker jag jorden igen med allt jag kommer åt, mestadels gräsklipp och halm. Så visst är det en del jobb, men har man inga stora fysiska besvär så är det inte värre än ett pass på gymmet.

 

 

Att ha en bra spade är viktigt, den ska vara lagom stor och inte för tung annars blir jobbet bara tråkigt. Förra året grävde jag av min spade, knäckte den på mitten där träet blivit lite mjukt på grund av vanvård.  Fick en ny i present i vintras och den är turligt nog perfekt. En kompisspade, för oväntade besök… men jag använder den mest själv än så länge.

2 thoughts on “Gräv nu!

  1. Hej! Vilken trevlig blogg. Idén med en kompisspade är så bra:) Det ska jag också skaffa. Jag gillar också grävning men ska se vad som händer om jag låter bli helt. Det är faktiskt svårt att låta bli! /Michelle

  2. Det låter så kul allt pysslande med ditt jordbruk. Det verkar som om du har hittat de metoder som passar bäst för dig och den marken du odlar. Jag önskar att jag också hade haft en bit mark att odla på men just nu får jag hålla till godo med vår balkong! Man blir förvånad när man inser vad som går att odla på en balkong.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *