hur funkar allemansrätten?

En såhär mysig dag med snöblandat regn och snålblåst hade vi tänkt att ta en liten tur till braehälla slottsruin. Eftersom jag vet hur otillgänglig stigen genom skogen är för korta ben och det var fyra stycken små medresenärer så tog vi vägen över Näs säteri till fots.
Mycket bekvämare och en aning kortare att gå.

Visserligen stod det enskild väg och självklart parkerade vi bilen på parkeringen.
När vi bara hade en bit kvar till ruinen var vägen plötsligt avspärrad av ett hjorthägn cirka 2 meter högt och med rejäla hänglås…
Jag hittade två personer på gården och frågade om de inte kunde låsa upp för oss så vi kunde komma igenom, men nej…

 

Nu till min fråga, får man göra så?
Vi hade gröna kartan med oss, på den stod det inget om att vägen var avspärrad.
På skyltarna vid parkeringen stod inget om att vägen var avspärrad och på kartan vid parkeringen stod inget om att vägen var avspärrad.

Jag har för mig att det finns något som heter allemansrätt i Sverige. Visst kan det vara hagar och stängsel i naturen och man får ju passera på egen risk och inte skada något.
En taggtråd är ju lätt att ta sig igenom och på vissa ställen finns det trappsteg så man kommer över stängsel där det är vandringsleder.
Men ett hjorthägn med hänglås är ju något helt annat.

 

Det var ingen idé att säga till barnen att vi först skulle gå tillbaka till bilen för att sen gå vidare den 1,7 km långa stigen genom skogen…
Så tyvärr blev det ingen slottsruin, den här gången.

Det här kunde jag hitta på naturvårdsverket om skyltar och stängsel samt om enskild väg.
Inget som direkt styrker att man får göra såhär.

Har även funderat över en bonde här i byn som på liknande egenmäktigt sätt har spärrat av vägen genom sin gård med skyltar där det står privat område och tillträde förbjudet. Enligt det jag kan läsa på naturvårdsverkets hemsida är det inget att ta i beaktande om man vill passera till fots om det nu inte är så att han har fått tillstånd från kommunen.

4 thoughts on “hur funkar allemansrätten?

  1. Låter tveksamt! Det enda jag kommer på är väl att man inte får gå över det som räknas som tomt till boningshuset på en gård men det gör man ju inte, lika lite som man går genom trädgården till en villa i stan…

  2. Nej, självklart, men det är rätt uppenbart vad som är väg och vad som är trädgård och en trädgård går man ju såklart inte i…

  3. Tycker det verkar underligt, tror inte alls de får göra så, särskilt som det låter på sidorna på naturvårdsverket. Tror det är okej att spärra av vägen för biltrafik i så fall, men inte gångtrafik. Kanske kan vara en idé att kontakta komunen/länsstyrelsen och fråga dem (om du inte redan gjort det).

  4. Har ringt till både länsstyrelsen och kommunen idag. På kommunen visste man ingenting,,, länsstyrelsen skulle återkomma när den som hade koll på fallet hittats. Skylten vid parkeringen är ju ändå undertecknad av länsstyrelsen eftersom det är ett kulturminnesmärke, men då borde det ju också vara tillgängligt för ”alla” även barn, barnvagnar och de som i allmänhet har lite svårt att gå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *