länktips i repris

För ett tag sen tipsade jag om Malins lista på farliga plaster.

Jag rensade såklart och det som jag blev mest besviken på att jag hade i mitt skåp var  den här:

nappflaska

På den stod det nummer 7 vilket innebär att den innehåller bla. BisphenolA.

Så här skriver Malin om plast ”nummer 7”

” 7 –> jag skulle rekommendera att avstå att köpa produkten helt. Denna typ av plast är den allra farligaste, men verkar dock vara vanligast i USA. ”

Som med all annan plast kan gifterna (bl.a. Bisphenol A som finns i förpackningar märkta med siffran 7 och ibland uppåt) orsaka infertilitet, cancer, hudsjukdomar och allergier bara för att nämna några. Redan i navelsträngen har man funnit spår av bl.a Bisphenol A för att mamman fått i sig det via plaster. Det finns ingen nivå av Bisphenol A-halt som är ”säker”, varken för kvinnor i fertil ålder eller barn, varpå man helst ska undvika det helt.”

Dessutom frigörs de farliga gifterna i plastförpackningar lättare i tex micron, tror ni jag får ångest i efterhand när vi med båda de första barnen alltid värmde vällingen i micron??

Men men, man kan bara bli klokare och göra bättre  och framför allt tipsa andra att inte göra samma misstag…

4 thoughts on “länktips i repris

 1. aj, aj, aj! Vi har oxå värmt välling direkt i flaskan. Sprang direkt till skåpet för att kolla våra (eska tror jag) flaskor, men jag hittade inga siffror alls…. 🙁 Det fanns alltså siffror under dina flaskor? Burkar vet jag ju och har kollat igenom (efter tips på din blogg som jag uppskattar och har följt ett tag) men jag hittar verkligen inget under flaskorna.

  MVH Evelina

 2. Hejhej! God fortsättning!
  Det är verkligen läskigt så mycket ”skit” det finns omkring oss som man vanligtvis inte tänker på! Ska nog också rensa igen någon dag framöver, men som tur är tror jag inte vi har så mycket giftig plast. Våra nappflaskor är inte märkta, det gör ju inte att man känner sig tryggare direkt… Kanske skulle ha följt P.s önskan om en glasflaska, trots att de är så mycket tyngre (Både P. och jag får väldigt lätt inflammationer i handlederna så jag tyckte plast var bättre i det fallet)

  Jag tänkte höra om du har något tips ang tvätt. Jag kan inte använda tvättnötterna eftersom vi har så otroligt mycket kalk i vårt vatten. Tvätten blir inte ren 🙁 Funderar på att skaffa ett avhärdningssystem men det kostar ca 30.000 för oss så det är ju inget man impulshandlar direkt. Nu använder jag vanligt koncentrerat tvättmedel men måste ta två fulla skopor (syrran tar en halv av samma medel) för att tvätten ska bli ren. Läste någonstans att man kan koka nötterna till ett slags koncentrat, har du provat det? Har även provat galltvål men tyckte inte det blev så bra, plus att det är väldigt dyrt. Så har du något bra tips tar jag tacksamt emot!

 3. Hej Evelina, konstigt att du inte hittar några siffror. Du vet att du ska leta efter en liten triangel av pilar som siffran står i ? Men jag vet på vissa förpackningar kan det vara nästan omöjligt för att det är så litet.
  Även om det inte är någon sjua på din flaska så tror jag inte att det är något vidare att värma i micron iallafall. Jag tror man bara dödar alla näringsämnen i vällingen och att det istället kan vara direkt skadligt att äta micromat. tyvärr.

  Hej Anna!
  Jag vet inte hur du ska göra med tvätten, synd att du inte kan använda nötterna… Jag har gjort avkok av nötterna för att använda till tex hårschampo (jättebra) kanske blir det ett starkare medel än att bara använda nötterna i maskinen. Prova. Koka ca 1 dl nötter i 5 dl vatten i ca 10 min låt stå ett tag. Gnugga och kläm ut lödder ur nötterna, sila och använd.
  Hoppas det blir bättre, 30000 för ren tvätt är man ju inte sugen på att betala….

  God fortsättning till er båda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *