Nu är det dags…

Måste ta tag i sådden här hemma och lite omskolning, får bli i helgen.

Och på tisdag blir det sådd på rås (nya arbetet)
Har lite fobi mot kål, min egen grönkål har ju alltid blivit uppäten av kålfjärilslarver, vilket har resulterat i att jag nästan slutat odla kål.
Vad hittade jag bland alla fröpåsarna på rås om inte kålsort efter kålsort….
Så det är väl bara att börja jobba med sig själv.

Försökte få lite tips från odlingsproffset Doris, som var och lämnade underbara vitkålshuvuden i butiken idag.
Men det enda hon bjöd på var att klämma larverna med fingrarna. Jaha, så det blir jakt i sommar.

Längtar iallafall efter jord under naglarna och de söta purjosarna som har kommit upp, inte mina, men det ska bli spännande att odla, har aldrig prövat purjolök  förut.

purjo

7 thoughts on “Nu är det dags…

 1. En gång har jag odlat purjo, på hösten när alla andra skördade stora fina purjosar såg mina ut som vårlök.
  Så de fick sitta kvar i marken hela vintern och de överlevde och fortsatte gro året därpå och blev tillslut finfina purjos.

 2. Jo, tvärslå, jag har ju glömt att kommentera det där med tvättnötsodling… 😳
  Jag har inte prövat, men Tina på tvåleriet har och det blev fina små tvättnötsträd, jag vet inte exakt hur hon gjorde, men det är ju ganska hårt skal, kanske ska man låta nötterna ligga i blöt ett tag. Hörde om någon som planterat en nöt som åkt med i tvättmaskinen och den grodde.

 3. Ingen fara,jag har stoppat ner några tvättnötskärnor i några krukor nu, de fick ligga i blöt nåt dygn först men än har inget hänt.
  Inte i de krukorna iaf, men tvättsvampsfröna de har börjat gro 🙂

 4. Du har inte testat med fiberduk ovanpå kålodlingarna då? Mamma har kört med den i många år ovanpå både kålsorterna och morötterna, skyddar bra mot både kålfjärilar och morotsflugor.
  Jag har också läst att starkt doftande växter – t.ex. kryddörter – gör att kålfjärilar och annan ohyra tappar bort sig och har svårt att hitta fram till kålen.

  Tvättnötsodlingen låter väldigt fascinerande – ska man ha dem ute eller inne? Vore ju roligt att bli självförsörjande på tvättmedel. 🙂

 5. Tack för tipset Ika.
  Fiberduk har jag inte prövat. Men Doris tyckte inte att det hjälpte så bra mot kålfjärilar, och ogräset trivs bra under också….
  Däremot tänkte jag försöka samplantera med tagetes för luktens skull och se om det hjälper.

  Tvärslå: tvättsvampsfrön???
  Tvättnötsträden går nog inte att odla ute i vårt klimat, dessutom tror jag det tar omkring 12 år innan de ger frukt… Så det lär dröja innan man kan bli självförsörjande på tvättmedel 🙂

 6. Synd att det tar så lång tid, för det vore som sagt grymt häftigt att bli självförsörjande på tvättmedel. Men kanske träden blir snygga krukväxter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *