släng pannan

Nu har jag äntligen slängt mina stekpannor med tveksamma beläggningar.
Har haft en favorit några år nu, den har använts dagligen, men med tiden har repor börjat visa sig i botten.
Beläggningen har försvunnit och vart har den tagit vägen? Ner i våra magar förmodligen…

Före jul investerade jag i en ny gjutjärnspanna , en lättare modell (för oss som har lite svaga handleder) och har kört alla plastbelagda pannor till tippen, ville inte ens skänka dem till loppis.

När jag läste senaste numret av Kloka hem fanns där ett reportage om just gjutjärnspannor.
Ulrika Dahl (chef för miljögifter på Naturskyddsföreningen) rekommenderade försiktighet angående teflon och annan beläggning vid matlagning, just för att vi inte vet hur plasterna påverkar oss. Vid tillverkningen används perflourerande ämnen som inte bryts ner i naturen på lång lång tid och dessa ämnen hittar man överallt numera, till och med i små bebisar.

 

Min ny panna är jag mycket nöjd med, även om den var dyr i inköp, å andra sidan kanske den håller i trettio år och då blir den ju till slut väldigt billig.
Men jag följer inte rådet att låta bli diskmedel i den, tycker det är lite äckligt att inte diska ordentligt, så vi får väl se om det påverkar livslängden.

9 thoughts on “släng pannan

 1. Vart hittade du din gjutjärnspanna nånstans? Vi har en teflon som börjar få slut på beläggningen och jag vill verkligen inte köpa en ny likadan… Dags att ta tag i situationen och göra sig av med giftiga kökstillbehör.

 2. Diskar bara med vatten och det blir varken äckligt eller att vi blir magsjuka. Att använda diskmedel är att jobba mot materialet och därför ger tillverkaren det rådet. Men se i alla fall till att smörja in med matolja efter varje gång som du har diskat pannorna så mår materialet bättre!

 3. Ett klokt beslut att köpa gjutjärn! Jag har en gryta som jag fick i 30-årspresent och i år fyller jag 60. 😉 Den är fortfarande som ny så jag räknar med att den räcker livet ut och kan sedan kanske ärvas t o m. Jag har aldrig använt diskmedel i den! Eftersom järn är poröst tränger det in i pannan och du riskerar att få det i din mat – inte mycket bättre än plast tycker jag. Hett vatten räcker gott – eventuella bakterier dör ju när du hettar upp pannan. Lycka till! 🙂

 4. Jag har 3olika gjutjärns pannor och en gryta, det bästa man kan laga mat i. Aldrig diskat dom med diskmedel, bara varmt vatten. Va rädd om ditt järn!! 😉

 5. Jovisst bakterierna dör säkert av värmen, men jag vill ha bort ev rester också, gillar inte när äggröran till frukosten smakar vitlök från gårdagens middag…
  Men jag smörjer nästan alltid in den med rapsolja efter disk och torkar den torr så den inte rostar.
  Det är en panna från OBH-nordica som är pressgjuten istället för sandgjuten vilket gör att den blir mindre porös och därför kan gjutas tunnare, därmed också lättare.

 6. Testa att ’bränna in’ nya pannor/grytor i gjutjärn så slipper man att det sätter sig så mycket smak i järnet. (OBS fungerar ej på pannor med plast/trähandtag) Bränna in pannan gör man genom att smörja in den med neutral matolja (raps är bra) sen skjutsa in pannan i en förvärmd ugn på maxtemperatur. Där får den stå en bra stund tills olja bakats in i järnet ordentligt. Då har man ett skydd som motsvarar flera års ’instekning’. Detta kan med fördel upprepas om man måste diska med diskmedel av någon anledning.

 7. Kolle!

  Jag testade ditt tips med ugnen, det fungerade ju jättebra! Nu har pannan en helt annan yta och jag har bara diskat den med varmt vatten, den känns ren och ingen smak fastnar.
  Tack!

 8. Vad bra att det löste problemet, alltid roligt att kunna bidra med något. Lycka till med all god matlagning i dina nya pannor:-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *