solfångare på simhallen

Nu har mina tre praktikveckor på Tranås bostäder gått, så snabbt…

En intressant sak som jag kollade lite närmre på var uppvärmningsmetoden för utebassängen (dämsängen) vid simhallen, som är igång på sommaren.

För 5 år sen satte man upp 24 st solfångare (jag har fått ungefärliga siffror på att investeringen gick på 300 000 kr och 200 000 av dessa var statligt bidrag).

När jag tittade på energiförbrukningen under juli månad innan solfångarna satt uppe var den drygt 60 Mwh och efter installeringen ca 6 Mwh!

Alltså har man sparat nära 200 000 kr på 5 år bara i uppvärmning av utebassängen på sommaren!

Nu har jag ju ingen aning ifall folk tyckte det var en behagligare temperatur förr när man vräkte på med fjärrvärme, jag har bara kollat på energianvändningen…

 

 

3 thoughts on “solfångare på simhallen

  1. Vilken smart idé! Kul att se att det ger så här stor ekonomisk effekt också. Och det här är ju verkligen ett perfekt användningsområde för solpaneler eftersom bassängen används under den del av året när soltimmarna är som flest.

  2. Hmmm…jag badade där en sen natt förra sommaren när det var alldeles för svettigt på Statt och jag behövde svalka mig. Min åsikt är väl ganska subjektiv (och kanske inte kommer från ett helt nyktert perspektiv. Alltså inte nyktert då – just nu är jag spikrak) men jag har ingeting att klaga på när det gäller temperaturen på vattnet. Däremot är bassängen lite grund, vilket gjorde att jag ådrog mig en liten fläskläpp när jag gjorde en bakåtkullerbytta… Men det har väl ingenting med solfångare att göra. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *