hyllning av surkål

Jag gör sällan sallad till maten, men däremot tycker jag om att ha en burk surkål i kylen och den används till allt.  Till skeptiska gäster säger vi att det smakar som pizzasallad, men det stämmer inte riktigt. Det är neutralare och syrligare, men smakar kål. (hmmmm…?)
Pröva att göra själv, det är faktiskt inte svårt.  Helst ska man göra en ny burk eller två direkt när man påbörjar den första för surkålen behöver stå och mogna minst en månad. Jag glömmer alltid det, så vi blir oftast utan en månad tills nästa är klar.

Mjölksyrning (eller fermentering) är en konserveringsmetod, men jag använder den ju inte i första hand för att konservera eftersom jag ändå går och köper färsk vitkål i mataffären. Däremot är det helt fantastiskt det som händer med maten som fermenteras. Förutom att alla näringsämnen behålls, bildas det dessutom nya!

Det bildas B-vitaminer, även en liten del B12.
Det bildas acetylkolin som påverkar det vegetativa nervsystemet och gör att man blir lugnare, högt blodtryck sjunker och sömnen förbättras.
Mjölksyrabakterier hämmar gasbildning, förhindrar förstoppning samt håller tarmfloran frisk.

Jag har skrivit tidigare om att grunden för ett bra imunförsvar och minskad risk för allergi är direkt kopplade till  hur tarmarna och magen mår (och speciellt tidigt i livet). Att allergierna har ökat kan faktiskt vara ett led i vår ökade användning av kylskåpet . Förr när man inte hade kylskåp var det mycket vanligare att man åt mjölksyrad mat för att det var ett konserveringssätt, nu behöver vi inte det. Men vi kan välja att göra det ändå.

Man kan fermentera de flesta grönsaker. Jag har prövat vitkål, rödbetor och morötter med bra resultat.
Dessutom äter vi mycket surdegsbröd, som också är en form av mjölksyrning.
Kombuchan är fermenterat sött te, och så fermenterar jag mjölk med kefirgryn och får kefir.

Jag tror att det är jätteviktigt att äta ”levande mat” av den här typen, som hjälper magen i vår sönderstressade och raffinerade värld. Det spelar ingen roll hur mycket vitaminer och nyttig mat man äter i övrigt om inte magen mår bra och kan ta hand om näringsämnena.

Höll på att glömma att GI-värdet i hela måltiden sänks om man äter mjölksyrade produkter till.

Mitt recept på surkål:

surkal-1.jpg

Använd ekologisk vitkål, mjölksyrabakterierna sitter naturligt på grönsakerna och man vill inte gärna blanda dem med konstiga kemikalier.

Riv i matberedare eller med osthyvel ett helt huvud och några äpplen om man vill.

Stampa i en stor bunke lite i taget och fyll på med mer vartefter. Jag använder potatisstampen, men man kan ta knytnäven eller ena sidan av en kavel.

surkal-2.jpg

Stampa tills kålen vattnar sig. Blanda med någon tesked salt. Tryck ner kålen i väl rengjorda burkar. Pressa så att det står vatten över kålen. Man kan hälla på lite vassla, men det brukar inte jag göra.
Burken måste vara minst en liter och man ska bara fylla till fyra femtedelar för att få plats med jäsningen.

surkal-3.jpg

Sätt datumettikett på och låt stå i rumstemperatur i 10-12 dagar är det varmare än 20 grader räcker det med 8 dagar. Ställ sen svalt 0-8 grader i 1-2 månader.

Sen är det bara att servera, funkar till nästan allt. Speciellt till lasagne och olika grytor eller wokar.

16 thoughts on “hyllning av surkål

  1. Jag har funderat på att göra surkål men inte riktigt kommit fram till det. Men det verkar ju lätt, som du beskriver det.

    Det här med rumstemperatur… vi har det ofta svalt inomhus, ibland bara 15-16 grader, kommer syrningen igång ändå? Eller måste det stå vid 20 grader? Verkar ju fånigt att skruva upp värmen bara för att syra kål.

  2. Kan man inte ställa burkarna vid pannan eller på kylskåpet eller liknande.
    Vi har det inte jättevarmt inne heller, men närmre 20 än 16 iallafall…
    Jag vet faktiskt inte om det funkar ändå. Testa och låt det stå längre än 12 dagar. Lite vassla kan vara en idé eftersom det hjälper mjölksyrabakterierna på traven.

  3. Hallo!

    Det här har smakat hos dej va?
    Måste ta och göra det, har för mej att jag tyckte om det!
    Tack en en gång för en trevlig kväll, barnen var 2 små trötta utslagna klättrar hjältar!!! ;O)
    Dom tyckte det var så ROLIGT, det vill de göra snart igen.

    Wiktoria ;O) ;O)

  4. Ja jag tror du har smakat det här till lasagne en gång. Barnen var väl inte helt förtjusta, eller? Men det där är en vanesak, mina barn älskar det. Så det är bara att börja stampa.
    Ja tack för igår, vi var rätt trötta allihopa idag…

  5. Har du något finurligt sätt att ta vara på päron? Vi har ett träd med jättegoda päron som börjar rasa ner och vi kan inte äta allt för då får vi väl ont i magen. Tänkte göra inlagda päron efter ett recept vi hittade i ica´s buffé häromveckan. Men du kanske har någon mer idé?

  6. Jag har aldrig haft tillgång till mycket päron, men min mamma brukar göra päronmos, precis som äppelmos. Och kanske kan man torka päronringar precis som äppelringar.

  7. Mycket spännande. Om man inte har glasburkar, kan man låsa jäsningen ske i plastbunkar? Eller måste man i så fall ha dem i rostfritt stål/aluminium? Behövs en tallrik över för att pressa ned? Hur vet man när man ska ställa in kålen i kylen? Hur vet man när den är klar?
    Tack för en bra sida

  8. Hej
    Vi gör alltid 10 kg åt gången
    och använder en mjölksyrnings kruka.
    Då vi är dykfanaster och tillbringar mkt till i egypten, men vi har aldrig varit magsjuka. Naturligtvis är det surkålens förtjänst.
    Kan verkligen rekomendera att sätta på jäsning 😛

  9. Godaste mjölksyrejästa jag har ätit är rödbetsklyftor tillsammans med mycket vitlök. Var sjukligt got och nästan beroendeframkallande. Det går utmärkt att mjölksyrejäsa i plastbyttor, min kompis gör det i stora hinkar då han har försäljning.
    En tallrik för att trycka ner är inte nödvändigt men underlättar då kålen i det här fallet alltid ska vara täckt med vätska för att inte bli dålig 🙂

  10. En äldre dam som inte finns med oss längre, lärde mig en gång i tiden att servera ca 2-3 dl surkålen blandad med knappt 1 tsk honung utrörd i 1-2 msk olivolja. Blandningen blir mild och fantastiskt god, förvaras upp till en vecka i kylskåp. Själv äter jag surkålsblandningen helst på knäckemacka med ost.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *