Vad ska man tycka?

Var på Ica häromdagen och det har bokstavligen exploderat där. Det fanns ekomat på varenda hylla. Icas eget märke. Det var lätt att fylla en korg. 
Men jag känner mig lite kluven. Jag får inga bra vibbar av att Ica nu har kommit på att det går att göra profit på ”ekotrenden”.
Rent intuitivt handlar jag ändå hellre saltå kvarn eller liknande än det som är storuppköpt av Ica.
Det känns inte heller riktigt ärligt när alla förpackningar är lite mindre än jag är van vid, vilket gör att man tror det är billigare. Jag ska ta en rejäl jämförelse med kilopriset någon dag. 
Tex är aprikoserna packade i påsar på 175gr, jämfört med saltås på 250gr. Kikärterna väger bara 400gr jämfört med saltås ½kg.
Sen undrar jag varför man blir vit om händerna när man skalar Icas ekologiska apelsiner?!

 Nåja jag kanske är nojjig, man borde väl vara glad när nu Ica har fått arslet ut och börjat satsa på ekologiskt, men jag kan inte bli kvitt känslan.
Varför är man så hänvisad till toppstyrda storföretag?
Förmodligen vårat eget fel….

5 thoughts on “Vad ska man tycka?

 1. Ja visst känns det som ett steg i rätt riktning att ICA satsar på eko. Men precis som du så ställer jag mig lite avvaktande. Det är så konstiga storlekar/vikter och så gillar jag inte att ursprungsland inte står på förpackningarna. Tyvärr så är det ju inte alltid så att ekologiskt och klimatsmart är samma sak. Och vilket är då det minst dåliga valet?

 2. Jag tycker verkligen att det är jättebra att Ica satsar på ekologiskt. Det jag inte gillar är deras eget märke!
  Ett tag började de ta in kung markatta och biofood (vet inte om de är bättre, men åtminstone självständigt) men nu ersätts allt med I love Eco. Varför måste de alltid lägga beslag på allt och köpa upp allt stort?
  Det handlar inte om någon känsla för miljön, bara vinst.

 3. Fortsätt att köp tex saltå, det tror jag. Toppen att ica satsar, men visst känner man sig kluven. Jag tror i alla fall att det är svårt för ett företag att vara bra på ALLT. (kvallitet, priser, eko, reko mm) Därför är det bra att köpa av dom som har en tydlig inriktning. Saltå SATSAR på biodynamiskt odlat. Jättebra att stora kaffeimportörer har eko/rvm, men jag köper hällre tex cafe beneficio från north & south, för dom besöker sina producenter (små-producenter som verkligen behöver hjäp att få ut sina varor), och vet vilket arbete som läggs ner och vilken kvallitet de håller.. Bra att stora företag satsar, för då når man ut till en bredare massa, men JAG vet vilka JAG vill stödja! (Hmm.. kanske får bli ett inlägg om detta..)

 4. Ska man ta saltå tex så har de också hållt på så länge, så förmodligen står de för sina åsikter och säljer inte eko bara för att tjäna en massa pengar. Det är svårt att formulera vad man tycker i den här frågan, för mig handlar det så mycket om magkänsla. Hellre smått och bra än stort och toppstyrt.
  Men som sagt alla behövs. Och hellre köpa Icas eko än inte eko alls.

 5. Ja visst var det en speciell känsla att gå och handla när man upptäckte att det fanns så mycket ekologiska varor. Det som gjorde mig mest glad var ändå det faktumet att en hel del varor var både eko märkta OCH rättvise märkta. Har länge efterfrågat en större satsning på rättvise märkta produkter. Det faktumet att det är Ica som gör den här satsningen har både för och nackdelar. Visst är det så att det är väldigt lätt att misstro en koncern som Ica, men samtidigt tror jag att en sån här satsning kan få fler (som inte tidigare köpt vare sig eko eller rättvise märkt) kommer att köpa dessa produkter. Jag är själv student och ibland kan det vara svårt att ha råd att köpa allt ekologiskt och rättvise märkt. Ju fler som konkurrerar om kunderna ju billigare kan den ekologiska maten bli! 🙂
  Vi får väl se vad som händer och hoppas på att det inte bara är ett fult knep för att få oss att handla icas egna varor.

  Madelen

  ps. jag håller förvisso med om det här med små lokala producenter, men måste ändå ställa mig frågan om det kan göra det svårare för bönder som faktiskt måste leva på sitt jordbruk i u-länderna? ds.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *