Varför får mat inte kosta någonting?

Jag bara undrar…
Pratade idag om att vi svenskar lägger ca 6% av vår inkomst på maten. I de baltiska länderna är den siffran 39% och i japan handlar de käk för  25% av sin lön.

Senast för någon dag sen stod det i vår tidning här att skolorna inte satsar på ekologisk mat, för det är för dyrt, för svårt att få tag på och det är ändå ingen som är intresserad… De flesta barnfamiljer har inte råd att äta ekologiskt, stod det.
Jag blir bara trött!

Vi är en barnfamilj, 3 barn, numera handlar vi nästan bara ekologiskt. Finns det ett val så köper jag alltid det ekologiska. Vårt matkonto per månad är ca 4000-5000 kr. Jag vet inte om det är mycket eller lite jämfört med andra, men jag tycker vi klarar av det. Och då tar jag ändå bara ut halv förälrapeng och sambon är faktiskt lågavlönad.

Jag vet inte vad som är viktigare än vår hälsa, våra barns hälsa och miljön, jorden som våra barn sen ska bo och leva på. Kanske är en plattTV eller en köporgie på IKEA eller alla de där andra ständiga prylarna som man ”bara är värd”, lite viktigare så att maten inte får varken kosta, smaka eller ta någon tid att laga.

Inte konstigt att folkhälsan är som den är.

Sen måste jag bara poängtera att mycket ekologiskt är inte dyrare eller bara en aning dyrare. Ta änglamarks pasta tex: ½kg för 9kr, ekologiskt kaffe är bara någon krona dyrare än vanligt kaffe. Bananerna lika så. Man kan ju byta några varor då och då mot det ekologiska, så har man iallafall gjort något, ju större efterfrågan blir desto större kommer ju utbudet bli. Och världen kommer bli lite bättre. 

6 thoughts on “Varför får mat inte kosta någonting?

 1. Nej, mat behöver inte vara så dyrt om man kan konsten att laga mat från billiga råvaror. Då kan man kosta på sig KRAV-märkta varor utan problem, även med små inkomster. Det sorgliga är väl att det är så många som helt enkelt inte vet vad man ska göra med en kålrot, ett vitkålshuvud eller en fläsklägg.

  Lika sorgligt är att de enkla, billiga, lite ”gammaldags” råvarorna blir svårare och svårare att hitta i butiken – medan det däremot finns hyllmeter efter hyllmeter med färdigmat, godis och snacks! Då blir det dyrt… och dåligt, eftersom man väljer det billigaste ur färdigsortimentet, gjort på usla råvaror och med diverse mysko tillsatser. Desutom ofta mycket (dåligt) fett, salt och socker.

  Och vet man inget om matkvalitet och matlagning från grunden så är det inte lätt att välja det som är både bra och billigt. Då kan det vara lättare att bedöma kvaliteten på nån ny hemelektronikpryl…

 2. Nej det är väl det där med tid och kunskap…
  Jag har insett att min matlagning oftast är för komplicerad och tar för lång tid för ”vanligt” folk. Jag har tom hört folk klaga på att det är så jobbigt att laga mat med grönsaker för det tar så lång tid att skära…suck!

 3. Jag måste noig säga att som kille, 20 år och snart på väg att flytta hemifrån, så kommer det nog att bli mycket snabbmat och färdiglagat ett tag framöver. Man varjen orkar, känner att man har tid eller ork att laga någonting. Eftersom det då blir att man går på en grill och köper sin middag betyder det alltså inte att man inte känner att man har pengarna för miljövänlgt, utan att man tvärt om har tillräckligt mycket pengar för att inte orka bry sig om vad man äter. Det ska bara finnas där och man ska bli mätt när man vill ha den.

  Bara tanken på att man ska ställa sig och laga mat i timma är på tok för jobbigt… Två panpizzor på 4 min… Trots fett och inga grönsaker så är det ändå att föredra.

 4. Ja ja du gör som du vill, det är din kropp… Jag ska inte säga något egentligen, jag har också varit där. Men ju äldre (och visare;) ) man blir desto mer rädd om sig är eller borde man vara. Sen har det ju med intresse att göra, och en annan ansvarskänsla kommer med egna barn, för då handlar det ju om deras hälsa också.
  Men du kan väl försöka börja laga ett mål per vecka.
  Jag hade en maträtt som jag lärde mig och körde jämt. Sen utökar man sakta menyn när man inser att det är ganska roligt att laga mat och att det är roligare att lägga pengarna på annat.

 5. Jodå det är klart att jag kommer att laga mat (också…). Problemet är bara att det är så fruktastvärt tråkigt att göra ensam… Ok när man lagar mat tillsammans med någon… men att bara laga att till sig själv för att man ska bli mätt… nä då är det enkelt att strunta i det. Men jag förstår verkligen att man förändras när man skaffar barn… Plötsligt är allt man gör inte bara för sig själv längre utan att du är i livet och i god hälsa är direkt avgörande för ifall någon annans liv är det också. Och jag lovar… När jag är stenrik och har en kock som lagar all mat åt mig… då ska jag säga åt honom att endast köpa ekologiskt 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *