Har man mycket tomater kan man göra den här soppan som jag serverat gästerna på Rås ett par gånger nu.
Använd helst körsbärstomater, de är godast!
Tomatsoppa
1½ dl olivolja
4 lökar, finhackade
10 vitlöksklyftor, finhackade
1 kg morötter, skivade
2½ kg tomater, flådda och hackade
4 nävar basilika
4½ dl matlagningsvin
salt och peppar
5 msk farinsocker
2 msk vitvinsvinäger
Värm oljan i en stor gryta och fräs löken på svag värme tills den är genomskinlig.
Blanda i vitlöken och rör runt en minut.
Rör i morötterna och låt koka tills de är mjuka.
Blanda i tomater, basilika, vin salt och peppar.
Koka upp igen och låt massan sjuda på svag värme utan lock i 2 timmar.
Mixa.
Tillsätt socker och vinäger.
Koka upp och låt sjuda ihop lite.
Nu kan blanda i grädde och förvälld hackad mangold eller grönkål. Eller något annat gott.
Man kanske får krydda lite extra.