kroppsvård

Har hostat så mycket senaste tiden, inbillar mig att det är pollen och marknära ozon, fast jag är inte allergisk.
Men så har jag funderat över all naken mineralull som sitter uppe i förrådet bredvid mitt sovrum.
Därifrån drar det rätt mycket under vintern, alla små partiklar har jag nu andats in under ett års tid, kanske har lungorna fått nog.
Så nu har jag slitit ut den för att börja om på nytt med isoleringen och väggar.
Frågan är bara hur?
Det är ju sånt jag läser om, fuktspärrar, luftspalter och isolering, ändå är det så svårt i praktiken i sitt eget gamla timmerhus.

Ge mig tips!

 

 

Ser jag ut som en som kan sånt här? Vet ju inte ens hur andningsmasken ska sitta…

 

Igår var vi på sjukhuset och tog bort mellantjejens gips också, äntligen!

5 thoughts on “kroppsvård

  1. hej, vi brottas med liknande problematik… vi vill ha något som var miljövänligt men inte i lös form. Så våra tankar pekar just nu åt thermo Cell, en slags träfiberisolering på isoleringsskivor, det kanske fungerar bäst i kattvind.. finns också att få tag i lös form om man tex vill ha det på en vind…. tydligen är det också skyddat med brandskyddsmedel och antimögel, men enligt försäljarna är det ändå ok….. vet inte riktigt vad vi ska tro om detta. har inte undersökt detta närmare. Är det något du är bekant med?
    sen undrar jag om det inte kan räcka att tilläggsisolera innerväggen, för själva kattvinden gör ju inget om den är kall. ska man isolera på själva timmerstommen kanske det är bättre att isolera på utsidan, hela huset (det är inte så snyggt dock) för då hjälper man själva timmerstommen att hålla sig varm också, och på så vis har den isolerande effekt också.
    HUr har du funderat?

  2. Jag vill ju gärna isolera hela utrymmet för taket är ett yttertak, (snedvägg).
    Har också funderat över träfiberskivor, men mitt stora problem är hur jag ska göra sen när jag väl valt isolering.
    Ska jag ha fuktspärr? Plast i gamla hus?
    Taket är nylagt så det ligger vindpapp under teglet då vill man ju inte gärna att det kommer ut fukt där som inte kan ventileras bort.
    En av timmerväggarna är tilläggsisolerad på utsidan, den andra är det inte…
    Hur ska jag göra då?
    Mycket att ta ställning till.

  3. ja, puh det är inte lätt. och som jag har förstått det finns det inga bra svar eller kanske jättemånga bra svar. Men jag (vi, min sambo är med och tänker också :)) kanske en fuktspärr varken gör till eller ifrån, med tanke på att det ändå inte går att få det tätt??!! Vi har en förrådsbyggnad som vi tänker isolera invändigt till gästutrymme och i det taket kommer vi ha en luftspalt mellan isoleringen och taket och sen vindpapp ytterst närmast rummet.. Men i väggarna struntar vi i luftspalten och sätter isolering direkt mot väggen och sen vindpapp innanför panelen vi ska ha inåt rummet.
    Vet inte om våra planer kan vara till någon hjälp, men förhoppningsvis kanske det bidrar till något. Hälsningar från oss

  4. Hallå 🙂

    Att stoppa in en modern fuktspärr i en gammal timmerstomme är inte bra. Hindra inte den naturliga fuktvandringen. Ska du isolera kan du använda skivorna ni skrev om tidigare eller kutterspån eller ekofiber. Det är material som andas.

    Att man ska isolera timmerstommar på utsidan handlar om att timmerstommar har en isolerande effekt men också termisk massa. Alltså att virket lagrar värme på ett sätt som tillexempel inte gullfiber och gips gör. Den effekten ska man inte bygga bort då den är väldigt bra. Det är bland annat därför isolertabeller där man ser de olika materialens värmekoefficient inte riktigt stämmer. De tar nämligen inte hänsyn till ett materials förmåga att lagra värme bara hur mycket värme de släpper ut 🙂
    Allt gott

  5. Hur högt till tak har du? Det är ju bra att iallafall få in 30cm isolering i taket om det är möjligt men upp till 50cm ska löna sig ekonomiskt på sikt 🙂

    Jag skulle slita ner gulfibern. Spika dit luftspalt med läktvirke och masonitskivor. Spika på reglar på befintliga takstolar så du kommer upp i den isoleringsmängd du har tänkt dig. Slå på en diffusionsöppen duk och sen blåsa in ekofiber. Det är ett enkelt sätt att bygga. Sen skruva gips om det är det du vill ha eller spika råspont. Råspont passar ju bättre in i en gammal timmerkåk 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *