Det har pratats om den giftiga fisken från Östersjön.
EU (inklusive Sverige) har tagit fram gränsvärden för gift i fisk, men Sverige har ändå lyckats arbeta sig till ett undantag för försäljning… pga ”tradition och jobbtillfällen”.
Dessutom har man hävdat att vi i Sverige har så bra kostrådgivning vad det gäller fisk, men man mörkade samtidigt undersökningar som visar att råden inte når fram.
Det räcker med att ett barn äter vild lax från Östersjön tre gånger på ett år för att få i sig mer än det dagliga tolerabla gränsvärdet av dioxiner.
Läs Naturskyddsföreningens inlägg här.
Veckans andra matnyhet var att man i Stockholm förbjöd skolorna att servera smör till måltiderna. Nu skulle det bara vara margarin, eftersom det är det livsmedelsverket rekommenderar… (vilket har gjorts i Tranås kommun länge nu).
Efter att nyheten spreds i DN har man dragit tillbaka direktivet, efter bara en dag kom smöret fram igen…
Nu ska DN börja granska skolmaten i landets skolor, det ska bli intressant!