tid för kreativitet

Äntligen är köket färdigt. Ganska exakt en månad efter start är alla golvsocklar på plats och alla lister målade. Det blev bra! Idag har varit första dagen utan några planer som jag haft tid att nyttja det till annat än vardagsmatlagning. Har gjort en omgång halloumi, öppnat en av höstens pumpor och gjort pumpapudding samt stekt Gáhkku, ett samiskt tunnbröd. Det är fantastiskt att ha ytor och lådor och en ”hel” diskbänk att arbeta på. Har så mycket förvaring nu (som jag saknat) att jag inte ens har fyllt alla lådor. Enda nackdelen som jag ser hittills är att det ekar mer än tidigare. Förr hade jag inbyggda hyllor under trappen, där jag hängt en tjock gardin framför, ett konstigt förvaringsutrymme men gardinen hjälpte till att dämpa ljudet. Nu har jag lagt ut trasmattor och ska sätta upp en liten gardin i fönstret, men det hjälper inte lika mycket… Behöver bra idéer för att minska att ljudet studsar. Jag krånglade också ganska mycket med belysningen för att få till bra armaturer som inte bländar, ville helst slippa ljusramplisten under väggskåpen men bländande lampor står jag inte ut med, så elektrikern fick komma tillbaka flera gånger för att fixa till det. Men till slut blev det bra. LED-lister och separata kontakturtag blev lösningen.

 

Pumpan som jag förvarat i mitt sovrum sen i jul, tidigare i vardagsrummet, var fräsch och fin inuti och luktade melon. Till skillnad från den nakenfröpumpa jag odlade i somras som luktade havsvatten, inte ens marsvinen ville äta den. Men vi tog så klart tillvara på fröna.

 

Gáhkku– samiskt tunnbröd

25 gr jäst
2½ dl mjölk, fingervarmt
1 msk strösocker
75 gr smör rumsvarmt
1 tsk salt
6-7 dl mjöl

Blanda jästen med mjölken, rör ner resten av ingredienserna, knåda till en deg. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme. Dela degen i 8-10 bitar, kavla ut till tunna kakor, nagga med gaffel och stek några minuter på varje sida i torr het stekpanna.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *