Det är inte sällan man hör gnäll över att maten är så dyr, speciellt kravmärkt, rättvisemärkt och i allmänhet bra och nyttig mat.
Frågan är om det verkligen är önskvärt med billigare mat?
Om man tänker baklänges istället; Alla produkter har ett visst värde. Det ligger jobb bakom, någon ska göra det jobbet. Det tar en viss tid och en viss areal för att framställa en produkt.
Allt det kostar pengar och någon måste betala för det.
Om vi vill att priset ska bli lägre kommer det hända saker i produktionskedjan, ibland mystiska saker och sånt som inte alltid är så trevligt.
För att pressa priset vill man producera mer och snabbare på samma yta, lösning; konstgödsel, mer bekämpningsmedel, fler monokulturer.
Ska själva produktionen ske snabbare och billigare flyttas den kanske utomlands, där arbetarna inte får lika mycket betalt eller får jobba under hemska förhållanden.
Alternativt kan man börja fuska med maten, stoppa in annat som inte ska vara där, ingredienser som är billigare att framställa eller som annars bara skulle kastas…
I en bok som heter ”Billig mat-En dyr affär” av Gunnar Brulin kan man läsa om kycklingar som inte bara injiceras med saltvatten utan även rester av gris…
Man kan med hjälp av ett enzym utvinna protein från slakteriavfall och sedan tillsätta det till tex bacon och kassler för att minska det dyrbara köttinnehållet…
Är det så vi vill ha vår mat?
Speciellt de billigare EMV (egna märkesvaror) som handeln vill få oss att köpa mer av innehåller dessa ”biprodukter”.
Man kan även läsa om arbetare på kycklingfabriker (främst kvinnor) i Brasilien som får sina liv förstörda av det höga tempot vid styckningen.
En kvinna fick smärta i sin arm när hon arbetade men tvingade sig ändå att utföra de monotona rörelserna för att inte förlora jobbet. Efter ett halvår var hennes högra arm död. Det fanns ingen blodcirkulation kvar i den, den hade stelnat.
Kycklingarna hamnade på svenska matbord och smakade SÅ gott.
Jag tycker vi ska tänka två gånger extra innan vi gnäller över höga matpriser. Varför kostar maten och vad är vi villiga att kompromissa med när vi köper och äter vår mat?
Självklart ska mat kosta. Och det är viktigt som du säger att den också får göra det. Men sen ska merkostnaden, alltså mellanrummet mellan vad varan kostar och vad den kostar att framställa, inte vara för stort. Man ska inte behöva betala massa extra kronor bara för att ett märke är känt eller för att en produkt är vackert packeterad. Mat ska kosta vad den kostar att tillverka, plus det lilla som produktionsbolaget kräver för att gå med plus… Men mer än så behövs inte!
Tack för ett jättebra inlägg, Emelie!
Maten måste få kosta om vi vill kunna känna oss säkra på vad vi stoppar i oss. Sedan är det ju det som du och jg ”pratat” om; det kanske inte är så mycket dyrare att äta vegetariskt eftersom vi är duktigare på att prioritera bort andra saker?
Otäckt med kvinnan i Brasilien…
/Malin
Kristoffer: Visst har du rätt, jag vill inte heller betala en massa överpris för min mat. Man vill ju göra annat också. Men det är sällan man betalar för en snygg förpackning på Ica desto mer går till de rika cheferna och inte speciellt mycket till de som egentligen ligger bakom jobbet. Det är så EMV fungerar. Produktionen läggs ut till den som kan producera billigast, sen sätts den egna märkesvaran på bästa hyllplats och till slut slås de oberoende producenterna ut för ingen köper deras produkter. Ica (och de andra hanldlarna) får ännu mer makt att dumpa priserna i produktionskedjan. Arbetarna får sämre villkor och jorden utarmas.
Betalar för förpackningar gör du kanske i delikatessbutiker men då är det mer ett säljargument för en vara som ändå är dyrare att producera så inte ens där tror jag att det blir så mycket vinst.
Malin: Ja visst är det hemskt med kvinnan i Brasilien, tyvärr är hon inte ensam, hon var ju bara ett exempel bland många…
Och jag tycker egentligen inte att det behöver bli mycket dyrare med bra mat, precis som du skrev.
Det gäller att fundera lite extra bara som jag har skrivit om tidigare. (Ett inlägg som hette ”Vi har inte råd att handla ekologiskt” tror jag.)