Inte roligt att gå in och laga mat sånna här dagar…
Det blir ofta något enkelt smörfräst, idag; lök, squash och körsbärstomater till sist blandat med mozarella och en skvätt grädde serverat ur min fina loppisfyndade emaljerade traktörpanna till kokt färskpotatis… under äppelträdet.
Till efterrätt ”vegetarisk” pannacotta.
Om man använder gelésocker och kokar med grädden slipper man gelatinet.
Receptet står på förpackningen, men ni får det här med.
Pannacotta
1 dl gelésocker
4-5 dl grädde
(en tsk vaniljsocker eller annan smaksättning)
Koka ihop allt i ½ minut och häll upp i portionsglas (jag använder gärna söta loppisfyndade kaffekoppar, de är lagom stora för pannacotta är mäktigt)
Ställ kallt ett tag.
Servera gärna med lite frukt eller bär på toppen.
(Gelésocker innehåller karragenan och fruktkärnmjöl vilka är tveksamma tillsatser enligt Tommy Svensson, men jag tycker ändå det är ok eftersom man sällan äter stora mängder.
Hellre alger än slakteriavfall i efterrätten…)
Bra tips! Tack för det! 🙂
Låter supergott! Men jag förstår inte sista stycket, är gelésocker fortfarande dåligt ur vegetarisk synpunkt? Är inte alger vegetariska?
Nej, gelésocker är bra ur vegetarisk synpunkt 🙂
Men jag tror Tommy Svensson är lite kritisk till just karragenan som är en rödalg.
Den är visst canserframkallande i stora mängder, men det är fortfarande en alg och ett mycket trevligare allternativ än gelatin.
Man behöver ju inte äta så mycket…
Jaha, på det viset. Jaja, men det är så mycket som är cancerframkallande i dessa dagar. Och som sagt, jag äter ju inte pannacotta varje dag precis 😉
Tack för tipset med kopparna! Jag samlar på gamla söta koppar men har bara haft dem till kaffet – gästerna får själva välja sin kopp – men nu ska jag göra pannacotta i dem!