Vid flera tillfällen har jag skrivit om det viktiga vattnet. Har saknat rinnande vatten några gånger i det här huset, men då har det berott på igenkalkade eller frusna rör. Nu känns läget mer oroväckande, även om det inte är akut än. Har under året återkommande haft problem med missfärgat vatten och trott det berott på järn, men nu misstänker jag starkt att det är de låga grundvattennivåerna som är orsaken. Hörde nämligen häromdagen att grannen fått slut på vatten i sin brunn. Det är rimligt, hösten har varit torr och i somras var det vattenkris på många ställen i landet. Än så länge har det inte varit mycket vinternederbörd heller. Jag hurrar varje dag det snöar.
Jag har en grävd brunn så den är inte särskilt djup. Ska jag borra en djupare? Grannarna gör samma sak, vad händer sen om några år…? Hur djupt kan vi borra?
Har åtminstone infört ransonering här hemma, snabbdusch och minsta möjliga spolande. På sommaren kissar jag i hink för att kunna använda som gödsel i landet, det har jag infört nu också. Får sprida det på komposthögen istället. Bra samtidigt eftersom jag bor i avrinningsområde till svartån och vi ska minska fosfortillförseln här. Dagens avloppssystem är ju verkligen märkliga, allt kiss och bajs transporteras ner under jorden, där vi också hämtar vårt dricksvatten, eller så rinner det iväg i närmsta vattendrag. Kanske läge att satsa på det gamla utedasset istället…