är jag månne smörbesatt…?

Jag skrev ju till livsmedelsverket och beklagade mig över margarinet i förskolorna.

Och visst fick jag ett svar tillbaka efter några dagar:

Hej Emilie!

Livsmedelsverket välkomnar debatt om tillsatser och äkta vara. När det gäller margariner är dock vår bedömning att dessa har en näringsmässigt mycket bättre kvalitet än smör och bregott. Om man väger de risker som finns med ev processhjälpmedel som kan finnas kvar i margarinet och de tillsatser som används med riskerna med att äta mycket mättat fett och transfett från smör är riskerna med de senare enormt mycket större.�

På följande länk kan du läsa om varför vi rekommenderar lättmjölk i skolan
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=15710&epslanguage=SV. Samma argument gäller för förskolan. I förskolan rekommenderar vi däremot inte lättmargarin, utan margarin med minst 70 % fett varav högst en tredjedel är mättat.

Hälsningar
Åsa Brugård Konde
Upplysningen

Ja, jag kände mig iallafall inte mycket klokare av det där…
Just den där debatten om mättat fett är ju svår att ta om man inte är professor i någonting viktigt, men vad jag vet så finns det ju ingen forskningsrapport som entydigt säger att det är det mättade fettet som är det farliga. Utan det handlar mer om livsstil och att tom för lite fett (ersatt av kolhydrater) är orsaken till mycket fetma.

Enkelomättat fett (som finns i typ rapsolja, olivolja osv) är nyttigt.
Mättat fett (som finns i mjölk, ost och kött) gör varken till eller från.
Men fleromättat fett (från margarin) är hälsofarligt…

Industriellt framställda transfetter är lika med döden… men det är det väl ingen som äter längre???

Däremot naturliga transfetter som bildas i kons magar är inte farliga för oss, eftersom vi under så lång tid har vant oss vid att bryta ner dem. De står heller inte på innehållsförteckingen….

Precis om med glutamater som finns naturligt i viss mat tex jästa sojor och liknande inte heller är farligt för oss. Men så fort de är industriellt framställda (även om de kommer från en sockerbeta från början…) så är de inte att rekommendera!
Naturliga glutamater finns heller aldrig med på innehållsförteckningen!
Men så fort det står E-620 eller natriumglutamat eller smakförstärkare så är det den industriellt framställda glutamaten.

Sven har tagit upp ämnet smör eller margarin ur ett miljöperspektiv, och den aspekten har jag inte tagit hänsyn till utan det har bara handlat om vad jag anser hälsosamt att äta
Men jag har ändå svårt att tänka mig att det skulle vara mer eko att äta ett oekologiskt margarin jämfört med ett kravmärkt smör eller bregott.
Vet inte hur mycket besputningar och konstgödsel det används när man odlar oljefröer som raps eller solros eller majs. Och palmoljan lär ju inte vara miljövänlig på något sätt. Sen ska alla de här kemikalierna också framställas och hanteras….

En ”kravodlad” mjölkko får ju inte äta annat foder än det som odlas ekologiskt på gården så även om vi snackar nötdjur som fiser metan så känns det ändå inte så farligt för ett så näringstätt livsmedel som slutprodukten är.
För självklart väljer man ju kravmärkt bregott och smör eller hur?

smar

Här kommer några länkar om man vill veta mer om det skadliga margarinet;

Tommy Svenssons sida om mat och tillsatser; http://www.utbildningscenter.se
Titta speciellt på nyhetsbreven;
http://www.utbildningscenter.se/dokument/nyhetsbrev2.pdf och http://www.utbildningscenter.se/dokument/nyhetsbrev3.pdf

Gunnar Lindgren (debattör och miljöforskare) kolla vad han skriver om matfett!

Och ett informationsblad från Sveriges konsumenter i samverkan  som tar upp margarinet.

7 thoughts on “är jag månne smörbesatt…?

 1. Bra jobbat. Vi får väl dra ihop ett stort smörseminarium, med föreläsningar och debatter och dueller mellan branscherna.

 2. :mrgreen:
  Ja, det skulle vara intressant! Fast nu är jag rätt trött i huvudet på matfett,,, när man drömmer om det på natten kanske man ska pausa lite….

 3. Du säger att fleromättat fett skulle vara hälsofarligt. Enligt mina kemikunskaper så borde det fleromättade fettet kunna binda fler nyttigheter och alltså borde det vara bättre än det enkel omättade. Men jag kan inte de där specifikt… Så hur är det?

 4. Tjena igen!! Daim jag tittar verkligen igenom hela blogen…. Niiice med semester.

  LCHF dieten som har börjat med sin framfart inriktar sig mycket på det här.
  Jag kommer skriva in länkar där ni kan finna referenser för mina påståenden.
  http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/

  Kortfattat: MARGARIN=SKOKRÄM
  Så nu kan alla som kommer in här och läsa ämnet veta att MARGARIN=SKOKRÄM.

  Kortfattat men tar flytande växtolja ex majsolja,rapsolja, dödar denna genom processor med ”avskyvärda” kemikalier. När oljan är helt död (inga vitaminer, nyttiga oljor överlever där av ordet död) är den svart, grumlig, illaluktande. Nu så renar man bort slammet, bleker den till en genomskinlig olja och så säljer man denna till:
  Hudvårdsindustrin: Nivea består som bas av denna =) Så när du smörjer in dig i något som inte är ”ekologiskt bevisat” köpt i vanlig affär så är i princip alla gjorda av denna oljesubstansen. Man parfymerar oljan och bleker den vit, inte gul med smördoft/smak.

  Margarinindustrin – Oljan är flytande ju, hur gör vi en flytande olja fast. Jo placera oljan i en gryta under enormt högt tryck, extrem värme samtidigt som du fyller skiten med enormt giftiga ämnen som tillsammans ändrar molekylstrukturen så att oljan blir fast. Aptitretande jag vet 😆 Sedan trycker man in kokande vattenånga som skall tvätta bort kemikalierna. Kemikalierna förångas e tanken men rester finns kvar. Massan färgsätts gul med smörsmak/doft. Margarin är framställt.

  Kuriosa:
  *I Kanada på tror 50-talet var margarin lagstadgat att färgas rosa.
  *Den döda oljan behöver inte transporteras i livsmedelstankar. Så lastbilstankarna som precis körde bensin kör på vägen hem fylld med denna oljan. Du kanske tycker detta låte vanvettigt. Inte alls bensin används i processen för att få fram oljan 😀

  ÄR DET NÅGOT NI SKA TA MED ER SÅ ÄR FÖLJANDE: KÖP ALLDRIG MARGARIN!!!!!! varför!!!!??? MARGARIN=SKOKRÄM ❗

  Länk ni som blev intresseade:
  http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/saker/becelproa.htm

  Hoppas inte hippihäxan blir arg för att jag skriver så mycket här :mrgreen:

 5. ”En ”kravodlad” mjölkko får ju inte äta annat foder än det som odlas ekologiskt på gården så även om vi snackar nötdjur som fiser metan så känns det ändå inte så farligt för ett så näringstätt livsmedel som slutprodukten är.
  För självklart väljer man ju kravmärkt bregott och smör eller hur?”

  Det känns inte som att det spelar någon större roll om korna får äta ekologiskt foder när t.ex. hälften av dem står uppbundna med en kedja runt halsen större delen av sina liv och när 20% av dem behandlas med antibiotika årligen.
  Jag tycker att man måste ta hänsyn till sånt också. Bara för att det står ekologiskt eller krav på förpackningen så betyder det inte att korna mår bra.

 6. Är ni imot oljor eller inte? som raps olja tex? motståndet mot margarinet kan jag förstå. Men oljorna och det fleromättade fettet samt bregott som inte är smör och nötdjur som fiser inte är ett problem fattar jag inte riktigt. så som vi i världen ökar i befolkning och så som vi äter,dricker våra matdjur i dag ,så om 40 år så består 50% av all ”torr” yta på vår jord av betesmarker till våra kravmärkta och ekologiska djur. Nötindustrins utsläpp metangaser och andra miljögifter är så pass stora som all bilarna flygen och våra industrier tillsammans.Och det är inte om 40år utan just nu.! om 40 år är utsläppen i den mängd att Bregott och margarin inte har någon plats och utrymme att tillverkas och denna bloggs mening kommer verka meningslös

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *