Ni äter väl inte margarin va?!

Hörrni, alla som fortfarande köper margarin, vare sig det är till matlagning eller till att bre på mackan räcker upp en hand!

Jag har sagt det förut och jag säger det igen; margarin är ingen naturlig produkt, inte det minsta!

I unilvers reklam för Becel och Milda bla står det att ”Margarin baseras på vegetabiliskt fett – som raps, samt vatten, mjölk och salt – inget konstigt med det.”

Uups, jag tror unilever ”glömde”  nämna natronlut, fosforsyra, blekmedel, aceton, hexan, natriumetylat och nickelspån, som också ingår i tillverkningen när man gör margarin….

När man gör margarin så tar man någon billig olja oftast palmolja som fraktats hit i tankbåtar
(på tillbakavägen har tankbåten såklart en annan last. Ibland kemikalier som inte alls är något man borde stoppa i munnen, tror ni tankarna är klinisk rena när det sedan är dags för olja igen?)

Sedan används en mängd konstiga tillvägagångssätt för att få den flytande oljan att till smak och utseende likna smör (varför inte bara använda vanligt smör som det är så slipper man allt det här:

Extraktionsbensin för att utvinna fettet ur oljefröer.

Aceton för att ta fram den del av oljan som har rätt egenskap.

Syrabehandling med fosforsyra och neutralisering med lut där man tar bort bla lecitin och fria fettsyror.

Blekning med blekjord som minskar mängden färgämnen.

Deodorisering (med vattenånga) där man tar bort smak och luktämnen samt eventuella lösningsmedelrester.

Vissa fettråvaror härdas eller omestras för att ge en önskvärd smältpunkt och konsistens;

Genom behandling med vätgas och nickelkatalysator adderas väte till de omättade fettsyrornas dubbelbindningar varvid mättnadsgraden och smältpunkten höjs.

Vid sk omesterifiering används natriummetylat och efter raffineringen kan små mängder av metanol förekomma…

Ja visst är det som grekiska.
Men då ska jag berätta hur man gör smör.

Man tar grädde så vispar man det länge. Voila!

26 thoughts on “Ni äter väl inte margarin va?!

 1. Bra att du uppmärksammar detta. Vansinnet med margarin kan inte uppmärksammas nog. Från början var margarinet en nödlösning när det var matbrist, idag är det nära på synonymt med smör. Inte undra på att folkhälsan ständigt försämras.

 2. Jag tycker att man ska ta en nypa salt i smöret också… 😉

  Nä, men allvarligt talat tycker jag att det finns mycket produktutveckling att göra för att få attraktiva ekologiska bordfetter på plats. Det har ju i princip inte hänt inte hänt något spännande sedan de kom på att man kan hälla rapsolja i smöret, så blir det bredbart och kan säljas som Bregott. Varför finns det inte Bregott (motsv) med fiskolja så att man kan få ett ekol omegatre-bordsfett? Hur kan man få ned fetthalten utan att mixtra?

  Jag kan iofs tycka att smör i sig löser de flesta problem, men de allra flesta konsumenter lägger större vikt än jag vid att grejerna ska funka för det man vill ha grejen till (t ex bre på macka, nupåengång), gärna tillföra mer nyttigheter, och kanske dra ned lite på fettet.

  Så. Jag håller med dig om att margarinet ska bort. Mern jag tror att det nu är produktutvecklarna som måste ta fram alternativ som funkar. Jag tror att det skulle gå att sälja.

 3. men tjejen, detta har jag nog hört förrut (men som bekant så har jag lätt att glömma och förtränga också…) Men det jag börjat med, är att använda SMÖR i stället, åtminstone till bak och mat. Smörgåsen får nöja sig med bregott. Vad säger du om det? SMÖR är väl ok? bregottet då? ska jag stå i skamvrån nu igen 😉 kram kram och tack för att du finns!

 4. Det är ju precis det du ska använda Jenny!! Bra bra. Smör och bregott!! Och visst är det godare också?

  Johan: Ja , salt gör ju sitt till, håller med….

  Men jag förstår faktiskt inte varför man måste ha så många konstiga produkter till allt. (Ekologisk bregott är ju inte svår att bre btw)
  Vill man inte äta så mycket fett (vilket jag inte fattar varför man inte vill göra, man blir ju mätt av det) så bre på mindre.
  Varför köpa ett livsmedel som låtsas vara något annat än det är. Vill man ha omega 3 ta en msk linfrö- eller hampaolja.
  En annan sån där konstig grej som jag inte fattar, är fiberberikade havregryn. Är det inte tillräckligt med fibrer i dem ändå? folk vill ha genvägar till allt. Ät mer grönsaker och knäckebröd istället, om man vill ha mer fibrer.
  Och det är samma med fettet, man vill ha vispgrädde men inte så mycket fett, ja då tar vi bort några procent fett. Varför inte bara späda med mjölk?
  Jag tycker inte man ska mixtra i onödan.

 5. bra rutet! Margarin kämpar jag mot som bara den. Men folk är svårövertalade som sjutton ibland, av nån anledning. Jag länkar till dig så sprids det ännu lite mer

 6. Margarin är jag sedan länge skeptisk till. Det är en kombination av diverse envisa rykten (t.ex. att margarin kan innehålla mycket små plastkulor – ingen aning om huruvida det är sant, men ryktet i sig säger ju en del om att det är många som tittar lite skeptisk på margarinet) och det faktum att mamma vägrat släppa in margarin i huset. Hon kollar t.o.m. brödförpackningarnas innehållsdeklarationer så att inget margarin ska ta sig in den vägen.

  Jag har också alltid haft svårt att tro att smör skulle vara så farligt som det påstås vara. Som du skriver är smör relativt oprocessat, och hyfsat oprocessat fett är ju inte farligt i sig – bara om man äter det i olämpligt stora mängder. Jag ser gärna att min mat innehåller lite extra fett, i kombination med fibrer och proteiner håller det mig mätt längre och förebygger blodsockerkast. Jag är ingen GI-fanatiker, men råkar ha en ämnesomsättning som inte låter mig komma undan med att äta en massa tomma kolhydrater. (Min mat ska vara näringsrik på riktigt, annars får jag snabbt lågt blodsocker, blir hungrig, yr, illamående, gnällig, irriterad och får i värsta vall svårt med koordinationen – tappar saker, snubblar, går in i saker…)

 7. Fortsätter diskussionen: Min poäng är att jag håller med dig (så länge som du tycker Bregott är OK) för min egen del. Men, och det här är knixet, det är jädrigt svårt att få stora andelar av konsumenterna att agera logiskt och rationellt.

  Så hur gör man då om man vill få dem att käka bättre? Då menar jag att det kan vara idé att satsa lite på produktutveckling. Då har man å andra sidan accepterat att folk vill ha genvägsmat. Och det var kanske inte det vi ville… Nåja, det var så jag menade i alla fall.

 8. Sen vill folk hela tiden hitta nya produkter i hyllorna. Istället för att pröva nya recept med samma basingredienser, så ska genvägsmaten inte bara vara multibra för olika saker utan även vara spännande och ny…

 9. Åh, jag som älskar vanliga gamla hederliga basvaror som man alltid har hemma.Jag tycker det är så skönt när man hittar recept på sånt som är lätt att få tag på. Visst, jag är nog lite gammaldags men jag myser lite på det när andra jagar ihjäl sig för att vara trendiga…puh!

 10. Tänker på min gamla hushållslärarinna. Hon var ett under av sundhet och hon hatade margarin hett och intensivt. Flickor, sa hon, kom ihåg, margarin det är bara en massa kemiska tillsatser och inget annat. Använd smör och tänker ni på vikten ta bara lite mindre.
  PS Hon duschade naken i trädgården under kallvatten året runt! DS

 11. jag försöker övertyga alla nitiska lättaätare att fatta att det de äter är skit, men de är inte helt övertygade.. :S stackare..

 12. Jag har väl länge vetat men försökt förtränga att mjölkfritt smör, typ ”Milda mjölkfritt” inte är särskilt bra. Men vad gör man om man vill ha smör på mackan, men inte ta ifrån kalvarna sin mjölk/inte tvinga kor att släpa runt på smärtsamt tunga juver som de gör nu för tiden? Vi är nästan helveganer och försöker hitta substitut till alla mjölkprodukter. Med ost är det än så länge hopplöst, men med smör finns det ju några mjölkfria alternativ som smakar helt ok. Men vad gör man om man vill slippa ifrån allt det där hemska som nämns ovan? – och samtidigt vara vegan…

 13. Jag vet ärligt talat inte vad man ska ersätta smör med om man är vegan.
  Men man kanske ska tänka i nya banor, inte försöka ersätta smör utan äta annat. Doppa brödet i olivolja, eller bara göra någon bönpastej som pålägg och skippa smörersättningen.
  Det är lite som det där med köttersättningar. Man blir vegetarian men vill ändå ha något som liknar kött 🙄 Varför inte bara äta grönsaker och bönor och skippa quornbiffen?
  Men om du kommer på något bra och nyttigt alternativ får du gärna tipsa.

 14. Fast man blir ju inte vegetarian bara för att man inte gillar kött utan snarare av etiska skäl (iaf vi), alltså att man inte vill veta av hemska djurtransporter, behandlingen djuren får på slakterierna och deras levnadsförhållanden under den korta tid de får leva. För att inte tala om miljöpåverkan, som är så stor från köttbranschen. Gillar man korv, biffar och köttfärs är det ju fint att kunna fortsätta äta det och samtidigt veta att inget djur behövt lida för att man ska kunna äta det.

  Kunde inte låta bli att säga det, även om detta inte är en vege-tråd… Så tillbaka till smöret: vi har testat olja på mackan eller böndip, men det är inte så uppskattat av barnen, särskilt inte oljan och vi är väl inte helt förtjusta i det heller. Tyvärr! -för det hade ju varit så enkelt då. Himla synd att man inte kan tillverka ett smör som både är hälsosamt och veganskt!

 15. Jo, visst har du rätt när det gäller de etiska vegeskälen.
  För mig har det lite kommit på köpet. Såklart jag vill värna om djuren, men även om jag hade en glad gris på gården skulle jag inte äta den, för jag gillar inte tanken. Men det finns ju så många olika anledningar till att inte äta kött och jag är lite enkelspårig och tror att alla är vegetarianer av samma anledning som jag….

  Ska hålla ögonen öppna när det gäller vegansmör och skriver om jag klurat ut en lösning. 🙂

 16. Tack!

  Måste medge att jag nog snarare är vegetarian av samma anledning som dig, men jag missade att du var vegetarian, så jag körde mina vanliga argument till köttätare. Det där argumentet att jag inte äter kött för att det skulle vara som att tugga på min egen arm skrämmer iväg de flesta, även om jag verkligen menar det, eller kanske just därför 😈 . Men jag skulle aldrig kunna äta ”en glad gris på gården” heller. Djuren är ju våra vänner, och vänner äter man inte, -som vi säger till våra barn 😀

 17. Så bra du skrev det inlägget!

  Själv förstår jag inte alls varför margarin säljs överhuvudtaget. Och varför ska barnen äta det i förskolan och skolan???

  Jag blir så frustrerad. Mejlade till en dam på SLV som hänvisade till en länk på deras hemsida där det förklarar hur nyttigt margarinet var för oss alla inklusive barnen…

 18. Googlade på detta ämne och ditt gamla inlägg kom upp bland de första träffarna. Kul! Är det så att du eller någon annan hittat något bra veganskt alternativ till smör än? Till att baka i? Då får ni gärna tipsa om det.

 19. Ja….eller så var det inte så kul….kanske betyder att det inte finns något vettigt alternativ ännu 🙁

 20. Hej!
  Googlade mjölkfritt och hittade din sida. Jag har ett barn som är allergisk mot komjölksprotein och vi använder mjölkfritt margarin på smörgåsar och i bakning. Jag har medvetet undvikit att läsa innehållsförteckningen för jag förstår att det egentligen inte är bra. Har du något tips på vad vi kan använda istället?
  Mvh Veronika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *