undvik glutamater!!

I vissa livsmedel blandas det i smakförstärkare (glutamater; E621, E622, E623, E624) för att vi ska tycka att maten smakar mer… De kan finnas i buljonger (bla  vanliga knorr buljongtärningar) chips, såser, soppor och färdigmat tex.
Jag citerar från ”Handbok för den kräsne konsumenten” :  Glutamaterna misstänks orsaka allergiska reaktioner, fosterskador, svår huvudvärk, astmaatacker, stickningar i armar och fingrar, illamående, extrem vrede, försenad tillväxt, hormonstörningar, leverskador och förstörda nervceller. Glutamaterna kan även på sikt förstöra retinan (näthinnan) i ögat och ge sämre syn, ämnet har även gett hjärnskador på djur som har testats med ämnet.

Men vad som berör mig mest är att många barn som har alla de här bokstavsdiagnoserna typ ADHD kan vara glutamatförgiftade…
Glutamater kan göra barn väldigt aggresiva och oroliga,  många är allergiska mot ämnet utan att veta om det. Glutamaterna lagras i den del av hjärnan  som kallas frontalloberna och hindrar hjärnan att producera en signalsubstans som heter GABA. Detta ämne är viktigt för barnens impulskontroll, inlärning, rörelser och tankar.

BOJKOTTA GLUTAMATER!

Jag köper aldrig mera knorr buljongtärningar (som dessutom innehåller transfett) har istället hittat Biofoods buljongtärningar på Coop som är okej. På hälsokosten har de också buljong på pulver om man nu måste ha det. Annars kan man ju alltid krydda och salta lite mer istället. Det är iallafall bättre än glutamaterna. Bearnaisås (typ blå bands pulversås) köper jag inte heller, det som kunde rädda fredagsmiddagen.  Jag gjorde en god sås häromdagen lite enklare än att göra riktig bearnaissås, och så fick jag användning av jordärtskockorna;

Falsk bearnaissås
Gör en vanlig mjölksås redd med vetemjöl krydda med salt, lite vitvinsvinäger en matsked torkad dragon och en buljongtärning (biofoods buljong är väldigt gul vilket ger en snygg sås.) Koka och mosa 3-4 jordärtskockor och blanda i såsen. Klart.

13 thoughts on “undvik glutamater!!

  1. Jag är också stolt ägare till denna heliga skrift och undviker glutamater och andra konstiga E-nummer. Man lär sig snabbt vad som är ok och vad man ska undvika. Biofoods buljongtärning har jag inte testat, men undrar om det kan vara typ samma som deras lantbuljong..? Den är väldigt gul den med.
    Såsen lät god, men jag har inget överskott av jordärtskockor..:(

  2. nu är boken beställd, ett ex att titta i själv och ett för utlåning =)
    efter besöket hos dig åkte alla mina buljonger ut, insåg att jag ändå inte skulle använda dem när jag väl läst innehållet… kram!

  3. ps 😉 mamma och hennes kollegor har alla köpt ett varsitt kilo tvättnötter av tvåleriet =) nu borde du snart få rabatt 😉 kram igen

  4. Man hör ju ibland kommentaren att man kan ju inte äta någonting om man ska börja analysera allt som finns i maten vi köper. Men så är det ju inte, det gäller ju bara att göra rätt val. Och det är väl inte ett måste att stoppa i sig skit bara för att det finns?
    Nej tack till folk som har lust att lista allt som kan vara lite tveksamt att stoppa i sig. Det gör ju valet lite lättare.
    Olga; Lantbuljongen har jag inte sett. Är den god? vegetarisk?

    Frida: Vad roligt att de köper tvättnötter. Ska snart lägga ut stickbeskrivningaran jag lovar.

  5. mm.. lantbuljongen är jättegod. Den är på burk (pulver) istället för tärningar. Den är mustig och god och inte för salt. Självklart vegetarisk 🙂
    Vi säljer den i våran lanthandel, ekoboden i Vilske.

  6. Jag har förstått att ni har en affär som jag är väldigt nyfiken på! Men jag har ju inte så ofta vägarna förbi. Det är nära Falköping antar jag, Vilske, och det är ju några mil…
    Har ni nätbutik också?

  7. Ja, Vilske Kleva ligger väster om Falköping. Tyvärr har vi inte nätbutik, än i alla fall.. Eftersom vi driver den ideellt/på vår fritid, än så länge, så utveklas verksamheten lååångsamt 😉

  8. Jag har gjort rensning i skåpen nu, grillkrydda och potatiskrydda, tyvärr finns det ju i våra goda riskakor!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *