arg på livsmedelsverket

Idag hade Bella sin första dag på förskolan.
Det känns som det kommer bli jättebra!

Lantdagiset; där hönor, gäss och får går fritt på gården tillsammans med barnen och nästan all mat är ekologisk och lagas från grunden på plats.

Det här kan jag stå för.

MEN, och det här är inte dagisets fel. Man använder margarin och lättmjölk…
För att livsmedelsverket säger att det är bra.

Förut användes alltid riktigt smör, men sen ett år har de gått på livsmdelsverkets linje…
Och jag förstår den som lagar maten. Livsmedelsverket är en myndighet och hon är anställd på (ett visserligen inte kommunalt men ändå) dagis.
Det är klart man inte går emot en myndighet.

Blir bara så ledsen, ni vet ju vad jag tycker om margarin.

(Jag frågade tom om jag kunde få ta med en egen låda med smör åt bara mitt barn…)

Kände att jag var tvungen att göra något så jag mejlade livsmedelsverket, det är inget jag brukar ägna mig åt, men om ingen säger något så får de ju aldrig veta…

Hej!

Jag är en upprörd mamma som bara vill uttrycka min besvikelse över era kostråd, därför att det drabbar mina barn när de går på dagis.

Tydligen rekommenderar ni att använda margarin och lättmjölk.

Små barn (och vuxna) behöver fett! Naturligt bra fett.
Efter alla skriverier om hur margarin görs. Genom konstiga kemiska behandlingar av bla palmolja.
Och när hela resten av befolkningen börjar förstå nyttan av riktigt smör så ska våra små barn tvingas äta den vidriga produkt som margarin är.
Jag är arg!!

Och lättmjölk sen, jag tror ni är inne på helt fel spår. Det här kommer inte att stoppa någon fetmaepidemi bara göra ännu en  generation hungriga och småätande.
Vilket jag tror är den stora boven när det gäller övervikt; att maten inte innehåller tillräckligt med bra näring så att man hela tiden stoppar i sig för snabba kolhydrater i form av socker.

Har ni några tankar på att ändra era kostråd inom den närmsta tiden och rekommendera NATURLIG föda?

Annars funderar jag starkt på att skicka med matlåda till mina barn.

Hälsningar Emelie


9 thoughts on “arg på livsmedelsverket

 1. Hej!
  Jättebra att du uppmärksammar detta. Jag och min man blev lika förvånade när vi skolade in våran dotter på dagis att det användes lättmjölk och lättfil. Vi frågade förskolelärarna om detta och de sa att det beror på leveranserna. Jag har ibland sett att har de mellanmjölk men jag tycker att barnen ska få Bregott och minst mellanmjölk ännu hellre 3%-ig mjölk. Sen tyckte vi även att det var konstigt att de serverade apelsin -och äppeljuice vid frukost och mellanmål. Vi har försökt att inte ge våran dotter (hon är 1 år 8mån) sådant men nu är det oundvikligt.

  Tack för en bra blogg!

  PS. Lite tankar om blogglayouten. Jag tycker att färgen på texten i bloggen är lite svår att läsa. Du kanske borde ha texten i en mörkare färg så det blir lite mer kontrast.

 2. Bra gjort!
  Det är så här det ska göras.
  Om bara tillräckligt många orkade ta sig tid att säga ifrån skulle det bli en förändring.
  Tyvärr vet jag att det oftast krävs att man är bra irriterad för att man ska komma till skott. Alla bra intentioner i världen visst, men man orkar inte alltid skriva och klaga eller ifrågasätta…

 3. Bra Emelie!
  Jag håller helt med dig,
  baserat på det lilla jag kan inom ämnet!
  (dvs typ ingenting iofs. hihi)

  kram kram och hoppas du har det kanon på nya jobbet!

 4. Åh, vad bra att du gör något! Fy, barn ska inte behöva äta sånt skräp!

  Vilket härligt dagis (för övrigt)… Sånt dagis skulle finnas här, när (eller om) våra barn ska gå. Har man valt en sån förskola måste man ju vara lite medveten. Är det inte fler föräldrar som tycker illa om lättmjölk och margarin? Kanske kan ni gå ihop, så måste det ändras (iallafall hos er). Lycka till!

 5. Jag har funderat på att ta upp det här på nästa föräldramöte om jag vågar…. känner mig alltid så jäkla obstinat och besvärlig bara…
  Men man får väl tänka på att det är för barnas skull.

 6. Är riktigt glad att jag inte har barn än. För den ilskan jag hade haft på livsmedelsverket, förskolan, skolorna hade nog gjort att jag inte kunnat sova.

  Kortfattat: Fett är bra för era barn… framför allt mättat fett. Bacon, riktig bonnagårdsmjölk. Gå ut i skogen och hitta olivolja,rapsolja 😆 Nej ni finner inte detta.

  Margarin är livsfarligt men det är stora företag bakom det. Ni som sett bescel reklamen förstår nog vad jag menar med att man kan sälja vad som helst så länge man gör det på ett bra sätt.

  Vill ni ha lugna barn??

  Köp boken Fettskrämd av Erik Litzfeldt.
  http://www.bokia.se/fettskramd-andra-upplagan-lars-erik-litsfeldt-9172417234/bok/9789172417236/

  Det finns andra bra men den är grunden kan man säga.

  Så mitt tips ja det är enkelt när man kan saker men iaf: Var inte rädd för mättat fett, köp fiskolja, aktivera ungarna!! släng ut dem till fotboll ja varför inte kampsport… men nääääee då lär dig att slås! nej de lär sig att ta hand om sig själv i en otäck situation samt får kondition, vänskap, ökad förslåelse för sin egen kropp. aktivera ungarna var vad jag ville komma fram till =D

  Sluta äta så farbannat mycket kolhydrater och fokusera på kokosfett, ekologiskt smör och ekologiska köttproduker.

  Att acceptera att vi är blandätare är kanske svårt för visa men att acceptera och säga okej vi gör det bästa av det och fösöker hitta köttprodukter för den absolut bästa ekologiska och snälla grossisten är mycket bättre än att bara sitta ner och tugga på lite grönt.

  Passivitet är oxå en handling! Köper ni ekologiskt kött så gör ni en markering att vi vill ha kött från välbehandlade djur. Efterfrågeskraften är alltid starkast.

  Jepp jepp det är kul med mat =DDD

  mvh henry

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *