skörd i landet

Det här tog vi upp idag:

jordartskockshink.jpg

En hel hink jordärtskockor, från en planta! Så bra har det inte varit från någon annan efter sommaren.
Nu vet jag vad vi ska äta ikväll, jordärtskockssoppa, stompa och kanske en bit från min egen ost. Jag blev lite inspirerad från hus och familj där Anna hade gjort ost.
Vi prövade det i höstas här hemma men då hade jag hjälp av min mamma, så det mesta skötte hon. Sen har jag inte riktigt tyckt att jag har haft tid att ta tag i det, det kräver lite passning. Men det är  inte så svårt. Gjorde faktiskt bara på en höft.

Jag värmde 5 liter mjölk till 38 grader (kände med fingret) Rörde i drygt en matsked löpe (köpt på coop)
Lät det stå ca 30 minuter. Sen drog jag med ballongvispen genom ostmassan så det blev små bitar och lät det stå med lock på i 20 minuter ungefär. Sen tog jag vårt hemmagjorda ostkar, glassförpackning med borrade hål i och öste upp ostmassan med hålslev. Tryckte till och lät stå i en bunke så det fick rinna av. Var där och vände på osten lite då och då. Sen fick den stå så över natten i rumstemperatur. Nu har jag gnuggat in den med lite salt och lagt den på en handduk i kylen.

ost-2.jpg

Det blir lite som mozzarella när den är så här färsk. Jag tror inte jag kommer lagra den men då kan den bli starkare.

11 thoughts on “skörd i landet

 1. Så många skockor! Våra har gett lite dåligt i år, kanske ska flytta några knölar till ett bytt ställe. Egen ost verkar kul, måste ju provas någon gång.

 2. Din ost blev ju NÄSTAN lika snygg som min 😛
  Min är lite kompaktare tror jag, men jag hade den ju i press i flera timmar… Den är nu gyllengul, som smör nästan, ser väldigt god ut…

  Orättvist att ni fick så mycket skockor, vårt land gav ingenting… Frida påstår att det säkert finns småknölar i jorden ändå så det kan komma i år utan utsäde. Köper nog några knölar ändå för säkerhets skull så jag inte blir utan ett år till…

 3. Vad häftigt att den blir så gul, den blir nog jättegod, som en riktig ost.
  Jag skulle vilja syra osten lite tror man kan sätta till lite filmjölk till mjölken, prövade precis med kefir. Men det blev en väldigt grynig ostmassa, blir nog inte så bra. Men det är kul att testa.

  Apropå skockorna tror jag absolut att det kommer fler i vår. Vissa anser det ju vara ogräs för att det är så svårt att få bort dem när man har slutat odla dem.

 4. Jag har för mig att jag läste på alternativ om någon som tillsatte ”gårdagens” filkultur (som stått framme om jag inte minns fel) i mjölken just för att syra den lite, så det borde ju gå…

  Kombuchan har förresten fått en rejäl hinna på hela ytan, har inte hunnit/orkat kolla men antingen är det något knas eller så får jag en Jätte-baby svamp på ytan… Idag är det lite lugnare så jag ska undersöka saken närmare i kväll…

 5. Kefirosten var lite rolig. Den luktade jättegott (syrligt) igår när den låg i press och blev fast och fin. Sen fick den ligga framme över natten. Och imorse hade den liksom börjat jäsa lite, bli mer svampig… Fort in i kylen.

  Kombuchan håller förmodligen på att bilda en ny svamp, om det är mögel vilket jag tvivlar på syns det genom att det är som luddigt, små hår eller vad man säger, jag har aldrig sett det själv.

 6. Hej svejs! Vilken fin ost! Jag har gjort ost en gång, riktigt kul. Man vårdare den där osten som en älskling! ;O) Hoppas den blir lika god som den ser ut!
  Wiktoria ;O)

 7. Hej Hippihäxan! Måste börja med att säga att jag är en trogen läsare, har följt din blogg nu i ett år och det finns alltid något intressant att läsa! Jag undrar hur du ställer dig till löpe, och vad du vet om löpe-fria ostar. Jag är vegetarian och stötte på problemet i somras, och har sedan dess provat några löpe-fria ostar som haft en väldigt egen smak, som jag inte har varit särskilt förtjust i. Men jag undrar om den löpen du använde i din egen ost var animalisk? Jag blir förvirrad av löpet, vissa säger att det inte får heta löpe om det inte är vegetabiliskt (då ska det istället kallas ystenzym) men på olika ostar i butikerna kan man ibland stöta på vegetabiliskt löpe i innehållsförteckningen. Det här blev långt, men svara om du har tid! /Ledsen fd ostfantast.

 8. Hej Cecilia, vad kul att du läser bloggen.
  Jo, det här med löpe är väl en sak jag har blundat lite för… som gelatinet, som jag sedan några år ersätter med gelésocker med karragenan i när jag gör pannacotta tex, men ibland äter jag godis med gelatin i..
  Jag har använt vanlig löpe (alltså animalisk) men någon gång har jag försökt göra panir, indisk ost med vinäger, det blev sådär, ganska grynig.
  En trevlig sak är att halloumi som jag äter rätt ofta faktiskt är gjord på vegetarisk löpe.

 9. Hej igen,
  Va kul att jag fick svar. Jag har sen jag senast kommenterade upptäckt att Naturens Skafferi (nästan uteslutande ekologiska produkter) har ett helt ostsortiment som görs på vegetabiliskt ystenzym. I veckan fick vi även in en löpefri parmesanost i Ekolivsbutiken i Malmö. Egengjord panir ska jag minsann testa. Hurra för halloumi!
  Kram
  P.s. Du är fin i ditt hår. D.s.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *