Om mat

Mat intresserar mig, men min relation till maten har inte alltid varit bra.
Inte förräns jag själv fick barn och ville laga bra mat att servera på regelbundna tider (för barnets skull)
Men på köpet fick jag själv en mycket bättre känsla för maten och mina egna behov.
Jag vill gärna laga från grunden och har tyckt att det är för att jag vill veta vad som är i och för att det för det mesta är billigare än att köpa färdigt.
Men det kan även finnas en tredje aspekt, man kan behöva ritualen. Jag vill gärna äta på regelbundna tider, vi mår alla bättre av det. Måltiderna kan bli en rytmgivare som hjälper oss att hålla en jämn takt. Allt går så fort och är stressigt i vardagen då kan måltiderna och matlagningen  hjälpa till  att sakta ner och ge oss återhämtningspauser. Som i det gamla bondesamhället där dygnet  byggdes upp efter måltiderna. 
Läs denna artikel från DN om Håkan och Bodil Jönsson som har skrivit boken ”Tio tankar om mat” . Många kloka ord!!

4 thoughts on “Om mat

  1. Om man läser boken Den hemlige kocken så inser man också att det finns enorma öfrdelar med att laga maten själv. Alla färdigrätter man stoppar i sig innehåller enorma mängder skräp som inte är meningen att man ska äta.

  2. Jag vill gärna läsa den hemligen kocken, men det har inte blivit av än. Men jag är mycket väl medveten om att det finns en massa skit i färdigmat. Det är ju den största anledningen att laga själv, man får koll på läget 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *