Till tygblöjorna har jag stickat egna ullbyxor som man har utanpå själva bomullstyget. Det har funkat bra, kanske lite knöligare att ta av om det kommit mycket bajs jämfört med köpe-blöjbyxor med kardborreband. Men man får in snitsen med lite träning.
Det är kul att veta att man har gjort byxorna själv, och dessutom trevligt att de bara kostar ca 30kr i material jämfört med en imse vimse blöjbyxa som kostar drygt 150 kr…
Lite fakta om ull:
Ull kan suga upp fukt till 1/3 av sin egen vikt utan att kännas våt.
Ull har en god isoleringsförmåga genom att den inneåller mycket luft. Den kan värma även när den är våt men också omvänt, skydda mot värme under heta sommardagar och ge svalka.
Ull som är obehandlad och i övrigt skonsamt tvättad och spunnen, har det mesta av ullfettet kvar. När ullfett kommer i kontakt med urin sker en försåpning, varvid urinets ammoniak bryts ned och omvandlas till vatten. Det tvålämne som bildas i ullfibrerna vid försåpningen har en bakteriehämmande verkan. Det är därför ullbyxan är luktfri och hygienisk även utan tvätt. Ullfettet och det bildade tvålämnet upplöses så småningom genom tvätt.
Jag har inte fått tag på obehandlad ull, men har stickat av vanlig ulltråd och sen köpt ullfett, lanolin, på apoteket och gnuggat in i byxan och det har funkat bra. Man måste men jämna mellanrum återinfetta byxan när man har tvättat den några gånger.
När man byter blöja och ullbyxan är lite fuktig av kiss behöver den bara hängas upp för att torka, om det kommer bajs på den kan man försiktigt tvätta av den med en mild tvål. När den inte känns fräsh längre tvättas den i högst 35 grader.
De första gångerna byxan används kan den läcka lite, man kan använda den hela dagen trots att den blir våt för att ”kissa in” den snabbare.
Stickbeskrivning:
Jag har använt tvåtrådigt ullgarn.
storlekar: 0-1 år (1-2år)
Lägg upp 80 (84) maskor på stickor nr 3 Sticka resår 1rm, 1am. Gör hålvarv efter första varvet; 2m, 2m ihop ett omslag osv.
Sticka resår 10 (12) cm och övergå sedan till patentstickning;
varv 1 -x 1rm, 1 omslag, lyft en maska med tråden bakom arbetet. Upprepa från x och avsluta varvet med 2 rm.
varv 2 -lyft 1m med tråden bakom arbetet x: 1 omslag, lyft 1 m med tråden bakom arbetet. Sticka ihop föregående varvs omslag och lyftade m till 1 rm. Upprepa från x och sluta varvet med 1 rm, men för in stickan i bakre delen av maskan. Upprepa varv 2 i den fortsatta stickningen.
Efter 6 (7) cm minskas 1 m i början av varje varv genom att detvå första m stickas tillsammans. Upprepa tills alla m är avmaskade.
Nu har man fått som ett trekantigt stycke. Vik ihop och sy ihop på mitten vik upp snibben och sy fast. Sticka ben i resår, i lagom stora benöppningar. Det bör vara 50 (54) m och man bör sticka benet från 7 (8):e varvet efter ihoptagningarnas början. Man får lägga till maskor om det inte blir så många att plocka upp sticka ett hålvarv det 10 varvet och avsluta efter 12 varv.
underbart!! tack så mycket! nu ska jag vidarebefodra texten till någon som kan tyda texten och i slutändan komma fram till ett par byxor 😉 hur har ni det? tänker på er långt där borta 😉 själv är allt bra, inget hus än, men det kommer nog. magen blir större och gör sig påminnd =) hälsa familjen, många kramar
Tänker på dig ofta. Säg till stickaren att sätta i resårband längst ner i benen annars kan de läcka…
Hoppas ni hittar hus snart, annars vet du att du/ni alltid får bo här:) lite långt till jobbet bara för Pierre.
Kramar Emelie
0-12 mån? Stickade enligt din beskrivning (blir en jättefin byxa) men den passar ej min son på 2 månader o 5 kg. Skriv gärna till mig för jag vill gärna veta hur man gör med benen (gör en större modell nu).
Oj oj, passade de inte?!
Det var ett tag sen jag gjorde de här och beskrivningen är kopierad direkt av från den pappersutskrift jag hade.
Kanske du har stickat hårdare än jag gjorde eller med tunnare tråd…
Jag ska försöka kolla upp en bättre stickbeskrivning. Annars får du prova dig fram (jag tror jag har stickat iallafall 2 byxor som också var för små men efter hand lär man sig)
kolla in nøstebarns produkter, http://www.nostebarn.no