Av Mia fick jag en flaska jättegod syrensaft… Har funderat på det men aldrig gjort själv.
Nu ska det defenitivt prövas… kanske nästa år…
Hittade det här receptet på alternativ, kanske var det det hon använde.
(Men jag tror man ska vara lite sparsammare med sockret, saft blir så lätt kvalmig om den är för söt.)
Syrensaft
40-60 klasar blå bondsyren.
1-1,5 kg strösocker
50g vinsyra
1 citron
1,5 liter vatten
Skaka blomklasarna från ev. rapsbaggar. De brukar krypa undan om blommorna läggs ut på ett vitt underlag en stund. Lägg blommorna i en kruka eller annat djupt kärl. Koka upp vattnet. Rör ner sockret och rör tills det är helt löst. Lös upp vinsyran i lite sockerlag, blanda sedan ner det i lagen.
Häll lagen över syrenklasarna. Riv skalet på citronen. Dela citronen, pressa den. Häll ner saft och rivet skal i lagen. Täck över.
Låt stå på svalt ställe i 5 dygn. Rör om ett par gånger om dagen.
Sila saften. Fyll den på rena kalla flaskor. Sätt på skruvlock. Förvara svalt.
Saften är rätt så hållbar. Den spädes med vatten som ”vanlig” saft vid serveringen.
Häpp! Vilken cool grej, som fläderblomsaft, liksom. Och vi som har tjockt med syrén över allt! Toppen!
Tack för nominering, förresten! *smickrad*
Hej hopp!
Det var inte igår jag skriv här, men jag kollar nästan varje gång jag är på nätet!
Vilken häftig saft, har aldrig hört talas om det. Det skulle vara kul att smaka! När får man komma på fika?
Ha det bra!
Wiktoria ;O) ;O)
syrensaft är supergott, kolla min sida så finns det ett annat recept där, det där verkar mycket krångligare än vad det är.
Tack Marina för tipset och en massa andra goa recept på din sida!
Wiktoria; saknar dagarna när vi var hemma och kunde gå till varandra… men hoppas på fika snart ändå.