Här kommer två recept på begäran. Nötsteken är en riktig favorit den kommer från boken ”Cranks bästa recept”.
Nötstek:
1 medelstor gul lök
25 g smör
225 g (3½dl) blandade nötter, jag brukar ta sötmandel, paranötter, valnötter, cashewnötter, jordnötter och solrosfrön, lite vad jag har hemma.
ca 1 dl ströbröd eller tre skivor bröd
3 dl grönsaksbuljong (se upp för smakförstärkare)
2 tsk öljäst (skippa det om du inte har)
1 tsk blandade torkade kryddor (ibland har jag curry, ibland örtkryddor)
salt och peppar
Hacka lök och fräs tills det är genomskinligt. Mal nötterna och brödet fint i mixer. Hetta upp buljong och öljästpulver och häll i alla ingredienser i nötblandningen. Rör, det ska vara ganska löst. Häll smeten i en smord ugnsform. (Jag brukar använda en sockerkaksform.)
Gräddda i 200 grader i ca 30 minuter.
Linsfärssås:
Egenpåhittat recept, så det är inte så exakt.
Koka 2 dl linser, jag använde små gröna, i dubbla mängden vatten, ca 30 minuter. Blanda i krossade tomater och smör eller grädde krydda med curry, cayennpeppar, muskot etc. Man kan ha i grönsaker om man vill tex rivna morötter eller börja med att fräsa hackad lök.
Ska nog göra en variant av linsfärssåsen redan ikväll. Låter gott!
Tack så mycket! Den där nötsteken måste jag testa!
måste göra Nötsteken någon dag , den verkar ju hur god som helst
Letat efter öljäst men det verkar bara finnas som piller. Vart får man tag i pulver och används det av fler anledningar än att det är nyttigt?
TACK =)
Hej! Jag tänker ha denna stek på julbordet med brysselkål, grönkål och inlagda rödbetor (egna). En fransk potatisgratäng med ost och grädde har jag gjort i många år, den är så god! Risgrynsgröt får det nog också bli.
Jag ska dela med mig till en väninna.
Den här boken har jag haft i många år men just nu har jag lånar ut den till en annan väninna.
Jag skulle kanske ha en bloggsida så att jag kan få kommentarer till det jag gör.
Ha en trevlig grön matjul!