”vi har inte råd att köpa ekologisk mat”

Tips:

Var rädd om maten. Vill barnen ha ett äpple, dela det så att de äter upp hela, innan de får en bit till. Sleva inte upp mycket av det dyra till maten (ost, kött ja oftast är det proteinerna som kostar), äter man upp och även äter av basingrediensen så får man självklart mer, men först då.

Ta hand om alla rester. Idag åt vi till lunch: pasta med linsfärssås, klyftpotatis, nötstek (på nötter) vitkål och sojabönsfräs, hopprört i samma kastrull… Låter skumt men det var gott. Jag är lite dålig på att variera min kryddning men det gör att den mesta maten passar ihop.

Dryga ut! Blanda i utfyllnad som är billig, (och nyttig.) Riven morot, strimlad vitkål i ”kött”färssås. Squash i allt när det är säsong. Äter man kött, använd mer bönor och linser.

Se till att alla blir mätta på MATEN då slipper man en massa småätande mellan måltiderna som både är dyrt och dåligt för hälsan.

Ät bröd! Det är bra utfyllnad om man bakar själv med surdeg och fullkorn (inte bara en massa vetemjöl.)  Inte alls så onyttigt som vissa hälsofreaks vill få oss att tro. Och även om ekologiskt mjöl är dyrare än vanligt så är det billigare än köpebröd (med mystiska tillsatser.)

Hälsoeffekten är ett argument i sig. Ge barnen bra mat utan gifter och tillsatser så blir de friskare och piggare. Man slipper vabba så mycket, om man har barn på dagis och förlora inkomst på det. Inkomst som man kan lägga på bra mat.

Strunta i godis och chips, dyrt och dåligt. Jag är inte manisk på onyttigheter av det slaget. Jag gör gärna knäck året om, men skippar plockgodiset. Vi bakar också rätt mycket kakor och bullar, men på riktigt smör och inga konstigheter  ( billigare än köpe.)

Satsa på bra kryddor, då kan man svänga ihop god mat på enkla ingredienser.

Spara in på annat. Jag vet inget som är viktigare att lägga pengarna på än maten!

6 thoughts on “”vi har inte råd att köpa ekologisk mat”

  1. Bra tips! Vi fyller också ut med bröd, potatis och rotfrukter. Idag hade vi potatissoppa med skivor av hemlagad fläskkorv till kvällsmat. Åttaåringen blev inte riktigt mätt, så han står och lagar havregrynsgröt åt sig till efterrätt just nu 😉 Samtidigt kan jag inte låta bli att fundera på kolhydratdiskussionerna och undrar om det blir för mycket – men vi försöker äta mest långsamma kolhydrater.

    Frukt ransonerar jag lite, i alla fall såhär års. De får inte äta hur mycket som helst. Att äta en ekologisk apelsin då och då blir så mycket godare än att vräka i sig apelsiner dagligen.

    Tyvärr nobbar barnen bönor och linser. Fast vegetariska ”hamburgare” på röda linser testade vi häromdagen, det tyckte iaf ett barn var OK. Så det kommer vi att laga igen. (lägger ut receptet på min blogg så småningom)

  2. Visst, jag funderar också över kolhydraterna (iallafall i maten) Men jag tycker så att mat ska vara nyttig, efterrätter ska vara gott, men ingenting ska inehålla kemikalier.

  3. Föresten så nobbar mina barn också bönor och linser, dilemma… Man får lura dem. Jag försöker vara noga med ägg och ost också äter de en del mjölk till gröten.

  4. Hej! Jag blev nyfiken på din nötstek och linsfärssåsen. Du kan väl inte berätta hur du gör dom? Jag vill gärna äta mer vegetariskt och då är det alltid kul med recept 🙂 Mvh Åsa

  5. Praktiska bra små tips! 🙂

    Tänk att 20% av all mat som köps slängs innan den nått spisen. Och folk klagar på att ekologisk mat är dyr?

    Mvh/ Jonas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *