surdegar

Nu har jag gjort det igen, använt upp den sista surdegen.
Glömde bort att göra ny när jag tog upp den sista ur frysen.
Har sett att det finns att köpa på coop, men varför då när det är så lätt att göra själv?

 

Man tar 2 dl grovt ekologiskt rågmjöl och blandar med 2 dl ljummet vatten i en skål, sätter lite plastfolie eller en handduk över och rör runt en gång om dagen i ett par dagar tills det börjar bubbla.
Sen blandar man surdegsstarten med 1 liter grovt ekologiskt rågmjöl och 1 liter ljummet vatten och låter stå till dagen efter. Sen är det bara att baka eller frysa in.
Så får man inte glömma bort att göra steg två när man tar upp den sista surdegen ur frysen… för då får man börja om.

Imorgon ska jag på anställningsintervju men då ska jag inte ha några surdegar med mig.

3 thoughts on “surdegar

  1. Hej Emmelie. Har du nåt tips på hur man gör en glutenfri surdeg? Kan man kanske använda bovete då, eller blir det inte samma sak?

  2. Jag har ingen aning om man kan göra surdeg på bovetemjöl, men det är en intressant tanke, kanske värt att testa…

  3. Köp inte färdig surdeg om det inte är på ett riktigt bageri. Den i vanliga livsmedelsaffären är en ”död” variant. Nog gjord mer för smaksättning, luktar alldeles för gammalt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *