ang. salt

Den här texten kan man läsa i kanariefåglarna ryter och kom till mig i ett nyhetsbrev från grön gåva. Jag saxar direkt, kan inte skriva det bättre själv…

Salt, vanligt salt eller havssalt?

Vanligt salt, bordsalt, består till 97,5% av natriumklorid, en klorjon. Resterande 2,5% utgörs av kemikalier, jod, och aluminium. Den industriella marknaden vill få oss att tro att klorjoner och jod i saltet har hälsofördelar. dessutom innehåller salt ofta aluminiumhydroxid som klumpförebyggande medel.
Aluminium är skadligt för hjärnan, och det finnns koppling mellan Alzheimers sjukdom och aluminium. Saltet torkas i mycket höga temperaturer och den starka värmen förändrar saltets kemiska struktur. Det anses bidra till att vatten hålls kvar i kroppen. Det är kanske inte saltet som höjer blodtrycket utan klorhalten, med tanke på att klor anses bidra till hjärtkärlsjukdom. För varje gram natriumklorid som du inte blir av med, måste kroppen använda tjugotre gånger mer vatten från cellen för att försöka neutralisera saltet.
Intag av vanligt bordssalt ökar vätskeansamling i kroppen och bidrar till utvecklingen av celluliter, reumatisk värk, artrit, gikt samt njur- och gallsten. Med tanke på de 4000 till 6000 milligram natriumklorid som varje människa dagligen använder är det viktigt att tänka till.
Alternativ till salt med klumpförbyggande medel är oraffinerat havssalt som även innehåller många viktiga mineraler och spårämnen, och är mycket hälsosammare än vanligt bordssalt. Saltet kan vara svårare att strö, men för att undvika detta kan du stoppa några riskorn i saltkaret, det absorberar vätskan.

glad mat kan man köpa himalayasalt som också är ett bra alternativ, med en massa viktiga mineraler.

5 thoughts on “ang. salt

  1. Jag håller med. Man ska vara försiktig med salt, och havssalt är bättre än raffinerat. Jfr socker.

    Fast jag tycker det låter som att den som skriver inte har grundkoll. Bordssalt är ingen klorjon. Rent bordssalt (kallas av biologer oftast för koksalt) är ett salt av två joner, klor och natrium. Ett salt är generellt en term för en typ av förening mellan olika joner. Att värme skulle förändra saltets kemiska struktur kan knappast heller stämma. Klor och natriumjonerna kan bara förenas på ett sätt under rimliga förhållanden.

    För min del tror jag att nyttan ligger i alla spårämnen och annat jox som följer med i naturliga grejer.

  2. Tack Johan för att du är vaken!
    Men vad tror du om de här tillsatserna som aluminium osv, det är ju inget som förvånar mig om det skulle vara så, jämför med så mycket annan skit som finns i mat, fast man inte kan tro´t.
    Det vill man ju såklart undvika också, men annars håller jag med dig om det här med naturlig mat (vad det än gäller för sort.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *