Ät mer alger!

Nu är det dags att skriva lite om alger, något som jag är alldeles nybörjare på.
Men vilken fantastisk mat det är!

Jag har prövat Arame och Kombu alg (som jag även säljer i butiken) och Wakamealg.

Aramealgen är nog den som jag har tyckt är lättast att använda. Jag har bara smulat ner lite i soppor och grytor och låtit det koka med.

Wakamealgen sväller väldigt mycket, jag har blötlagt den innan jag har använt den i maten ungefär som aramealgen. Den smakar väldigt mycket hav så ta inte för mycket. (Det är wakamealg man brukar få i misosoppan när man äter sushi).

Kombualgen har jag tidigare inte riktigt vågat mig på.
På paketet står det bara att man kan ha en bit i kokvattnet när man kokar bönor för att snabba på tiden, men sen verkar det som man ska kasta bort den, och den har verkligen inte sett speciellt aptitlig ut för den sväller upp och blir ganska köttig.
Men så fick jag ett tips att när den är kokad (tar ca 30 minuter) strimla den och woka/steka tillsammans med lite shoyu så det gjorde jag igår och hällde på lite rostade salta mandlar, jag tyckte det blev jättegott.
Smakade inte så mycket om själva algen, det är ju smaksättningen som gör det, men konsistensen var tuggig och trevlig. Så nu blir det mer kombu i maten!

alger

Kombu till vänster, wakamealg överst till höger och aramealg nederst.

Varför ska man då gilla alger?

Jo, speciellt om man är vegetarian är det en fantastisk källa till en massa bra saker.
Först och främst innehåller de fullvärdigt protein, men även  alla mineraler och spårämnen.
De är rika på B-vitaminer, D E och K-vitaminer.
De innehåller även mycket jod, så man ska inte överkonsumera. Men om man bara äter havssalt tex, som inte är jodberikat så kompenserar man ju det bortfallet istället.

Dessutom (och det här tycker jag är så fantastiskt!) så innehåller alger naturliga antibiotiska ämnen OCH  kan hålla oss rena från radioaktiva ämnen och troligtvis även tungmetaller!!!
I brunalger finns nämligen ett ämne, alginat, som har en förmåga att ta upp och anrika tungmetaller och radioaktiva ämnen som cesium och strontium 90  både i havsvattnet och i våra kroppar. Men eftersom vi inte kan smälta dessa ämnen släpper inte algen ifrån sig några gifter utan går rakt igenom kroppen och ut.

Snacka om functional food!!

Källa: Vegetariska kokboken av Inga-Britt Sundqvist

2 thoughts on “Ät mer alger!

  1. Yeeeah, alger är superbra, och man kan lika gärna använda de svenska algerna. De är bara å plocka och torka så man har ett förråd. Speciellt knöltång är bra och motverkar tandsten (säljs jättedyrt i hälsokosten!). Se på denna för mer tips http://nordicalgae.blogspot.com/ om du inte tittat in där redan 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *