återvinn värmeljus

Läser i gårdagens DN att vi eldar upp 300 miljoner värmeljushållare om året i sveriges förbränningsanläggningar. (Jag är också skyldig, de är ju så små…) Lägg dem i behållaren för aluminium istället.

Att tillverka aluminium är en energikrävande process och om man återvinner aluminium sparar man 95% av energin.

Flera gånger har jag hört argumentet att det inte tjänar något till att sopsortera för om man bränner soporna produceras det värme som man kan värma upp hus med. Och det är väl bra. Men själva återvinningen handlar ju om att slippa producera nytt. Att bespara planeten den resurskrävande processen som det är att tillverka nytt material som vi sen bara ska elda upp när innehållet är förbrukat.
Det är bättre att värma hus på andra sätt eller med de sopor som inte går att återanvända. 

10 thoughts on “återvinn värmeljus

  1. Nu blev jag riktigt trött på mig själv! Att jag inte tänkt på det. Jag brukar mycket riktigt slänga dem i restavfallet som just eldas upp. Tack för att du ”väckte” mig. 🙂 Jag ska skärpa mig!

  2. Ja, i vilken ordning är det man ska tänka: återanvända, återvinna, bränna, deponera. Jag tror det var så.

  3. Detta med värmeljusen påpekade Lukas för mig senast i helgen, hur har det gått mig förbi? Ska det krävas en metallurg för att komma på det. Förresten vad är en metallurg?

  4. Hej… Det va länge sedan… Tänkte bara tillägga att när man bränner restavfall så får man ungeföör tillbaka endast 10% av energin för att värma upp hus… Det mästa försvinneri själva förbränningen ut i luften omkring bara… fruktansvärt slöseri.

  5. En ingenjör specialiserad på metaller och materialhantering…en Lukas alltså…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *