dags för fler tillagningskök i skolorna??

Var och hälsade på i barnens skola idag och känner en stor glädje över att de går i en så liten och bra skola.
Bara ca 50 elever från förskoleklass till sexan.

Det är lugnt och skönt i klassrummen och lärarna har koll och är engagerade.

Dessutom är det den enda kommunala skolan i den här kommunen som har eget tillagningskök, från och med den här hösten.
Tidigare har man köpt mat från centralköket som, så vitt jag vet, har kommit till skolan ett par dagar i veckan och sedan värmts i mottagningsköket på skolan.

Det var många turer innan skolan fick klartecken att köpa mat från det intilliggande dagiset som tillhör kyrkan. Men nu är Mei igång med att laga och leverera mat till skolbarnen och de älskar det.
Har hört redan från start att barnen tycker maten har blivit så mycket bättre.
”Mamma vi får färskpotatis!”

Hälsade på Mei också efter besöket i skolan och hon förklarade att hon skriver menyerna varje vecka, för att se vilka råvaror som finns att få tag på, helst köper hon ekologiskt och närodlat. Men städa matsal och kök grundligt hinner hon inte på vardagarna så det åker hon ut på lördagarna för att göra!

Sen pratade jag med en annan mamma och lite fritidspersonal.
Mamman nämnde att hennes barn aldrig var hungriga när de kom hem efter skolan längre som de kunde vara förut när de fick centralköksmat och fritidspersonalen påpekade att det inte slängs lika mycket mat som förut. Från centralköket kom det alltid så mycket mat, barnen lassade på och sen gillade de inte.  Nu för tiden är det inte lika mycket mat men den räcker till alla barn, de är mycket försiktigare med att ta för sig och de äter upp!

Jag tänker att alla de här sammanlagda vinsterna, mindre matsvinn, mättare och gladare barn måste vara värt den lilla extra kostnad i pengar det har blivit för maten i vår skola och förmodligen sparar man in de pengarna någonannanstans, kanske på extra resurser idag eller i det långa loppet eftersom barnen orkar koncentrera sig på skolan.

För att inte tala om miljövinsterna…!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *